Брус Дикинсън - един аутсайдер, който вече владее хората до съвършенство. Едно момче с трудно детство, което вече не се страхува от тъмното, но пък накара милиони по света да се страхуват от мрака. Това е Брус. Брус Дикинсън.

Днес той навършва 61 години и продължава да прави рок във всяка една форма.

Вижте снимки на музиканта >>

Цялото му име е Пол Брус Дикинсън. Роден е на 7 август 1958 г. в Уърксоп, Нотингамшър, Англия. Майка му Соня работи в магазин за обувки, а баща му Брус е механик в армията. Майка му и баща му се женят след неговото раждане. На практика баба му и дядо му го отглеждат. Дядо му работи в местната мина, а баба му е домакиня.

На 5-годишна възраст най-много обича да слуша Beatles.

На 6 години отива да живее с родителите си Шефийлд. Расте като аутсайдер. Не се разбира с децата в училище. Местят го в няколко учебни заведения, а и родителите му няколко пъти сменят местожителството си. Сестра му Хелън се ражда през 1963 г. Tой се опитва да се изолира от нея, защото тя, за разлика от него, е планирано дете, желано от родителите.

Когато е на 13 години, го изпращат в пансиона Oundle. Там Брус редовно е тормозен от по-големите си съученици. Става съосновател на училищните боеве и оттогава датира влечението му към рока. От стаята на едно от момчетата в общежитието чува "Child in Time" на Deep Purple. Първият албум, който си купува е "Deep Purple in Rock".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Брус се упражнява да свири на барабаните в музикалния салон на училището. Преди да открие певческия си талант, иска да стане барабанист.

По-късно е изключен от училището, след като го хващат да уринира във вечерята на директора. Когато се връща в Шефийлд, го записват в католическо училище.

Има бакалавърска степен от Лондонския университет.

Висок е 170 см.

През 1983 г. се жени за Джейн. Развеждат се през 1987 г. През 1990 г. сключва брак с Пади Боудън, от която има три деца - Грифин, Остин и Киа Мишел.

През 1976 г. Брус Дикинсън се присъединява към първата си банда Paradox, но после се прекръстват на Styx, без да знаят, че има американска група с това име. Групата бързо се разпада. Сменя няколко групи - Speed, Shots, Samson. С последната от тях издава няколко албума и привлича вниманието на Iron Maiden. През 1981 г. напуска Samson.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Почти веднага след това вокалистът на Maiden - Пол Ди'Ано, напуска групата и Брус Дикинсън заема неговото място. Само няколко месеца по-късно издават албума "The Number of the Beast", който не само е един от най-добрите на групата, но е истинска класика в хеви метъла. Следват още няколко успешни албума - "Piece of Mind" (1983), "Powerslave" (1984), концертния "Live After Death" (1985), "Somewhere in Time" (1986) и "Seventh Son of a Seventh Son" (1988).

Винаги е имало слухове за разногласия между Брус и басиста и основател на бандата Стив Харис.

През 1990 г. излиза и първият му солов албум - "Tattooed Millionaire". С Maiden издават още "No Prayer for the Dying" (1990) и "Fear of the Dark" от 1992 г., след което светът изненадващо научава, че Брус напуска Maiden. 

Тъй като първото му име е Пол, това го прави третият вокалист на групата с това име. Другите са Пол Ди'Ано - от 1978 до 1981 г. и Пол Дей - вокалист на Maiden в периода 1975 - 1976 г.

Издава няколко самостоятелни албума до 1999-а, когато отново се събира с Iron Maiden за "Brave New World" (2000).

Феновете на Maiden му лепват прякора "Air-raid siren" (бел.ред. от английски - сирена за въздушно нападение) заради отличителните му и мощни вокали.

Автор е на няколко книги, сред които две новели - "The Adventures of Lord Iffy-Boatrace" и "The Missionary Position".

Считан е за един от най-ерудираните и всестранно развити личности в света на рока, оказал влияние върху няколко поколения както с музиката, така и с текстовете на песните си. 

Бил е водещ на предавания в по BBC Radio 6 от 2002 до 2010 г.

Ако искате да видите Брус Дикинсън на живо, но не на концерт, да знаете, че често посещава кафенето Chiswick в Западен Лондон.

14 септември 2014 г. Авиошоу в Кеймбриджшър, Англия. Брус Дикинсън (горе) управлява реплика на легендарния триплан Fokker Dr1, на който, по време на Първата световна война, е летял германският пилот Манфред фон Рихтхофен, известен като Червения барон, смятан и до днес за „Асът на асовете“. Дикинсън е страстен колекционер такива самолети.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Лицензиран пилот. Страстта му по летенето е разпалена от барабаниста на Maiden - Нико Макбрейн.

Брус Дикинсън е виден фехтувач. Получавал е предложение да се присъедини към националния отбор по фехтовка на Обединеното Кралство. Той отказва, защото по това време е на турне с Iron Maiden.

През 2015 г. Дикинсън се подлага на седем седмици химиотерапия и лъчетерапия, след като му откриват раково образувание в задната част на езика.

Брус Дикинсън представя бирата "Trooper" в Националния военен музей в Лондон през март 2013 г. Бирата се произвежда от семейната пивоварна Robinsons в Стокпорт

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пол Дикинсън, освен музикант и един от най-разпознаваемите вокалисти на всички времена, е авиационен предприемач, пивовар, телевизионен актьор, сценарист, автор на бестселъри, изнасял е мотивиращи ораторски речи и е международен фехтувач.

Купи билетАвтобиографията му "What Does This Button Do?" (Какво прави този бутон?) е публикувана на 19 октомври 2017 г. Тогава Дикинсън прави няколко литературни четения и срещи с фенове и медии в различни театри във Великобритания. Оттогава, "За какво служи този бутон - Вечер - разговор с Брус Дикинсън" се превръща в едно собствено шоу, което наподобява стендъп комедия с продължителност 2 часа.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шоуто е разделено на две части, като в началото Брус разказва по много забавен и хумористичен начин за вълнуващия си живот. Представяйки завладяващи истории със своя уникален стил, придружени от лични снимки, Брус разказва и анекдоти не само от книгата си, но и други по-малко известни и непубликувани истории.

Втората част е посветена изцяло на въпроси към Брус - той отговаря на всички чудати и директни въпроси по един невероятно импровизиран и остроумен начин. Всичко това, прави шоуто увлекателно и незабравимо.

Купи билетВсички, които искат да станат част от шоуто на ненадминатия Брус Дикинсън, могат да го направят на 23 декември в зала 1 на НДК.

Билети за шоуто можете да закупите тук.