Чешката фолклорна певица Хана Хорка почина от Covid-19, след като умишлено се е заразила с коронавирус, съобщи BBC. 57-годишната изпълнителка не е била ваксинирана и в социалните мрежи е написала, че се възстановява след положителен тест. Два дни по-късно обаче е починала.

Синът й, Ян Рек, разказва, че жената се е заразила нарочно, когато той и баща му се разболели. Певицата искала да получи "зелен" сертификат.

Мъжете от семейството, които са напълно ваксинирани, се заразили около Коледа. Хорка решила да остане при тях, за да преболедува.

"Трябваше да се изолира за една седмица, защото ние бяхме с положителни тестове. Тя обаче остана с нас през цялото време", разказва Ян Рек.

В Чехия се изисква документ за ваксинация или за преболедуване за достъп до много социални и културни институции, кина, барове и кафенета.

Хана Хорка е пеела в най-стария фолклорен състав в Чехия - "Асонанце". Тя искала да се зарази с Covid-19, за да не се съобразява повече с ограниченията, казва Рек.

Два дни преди да почине, Хорка написала в социалните мрежи, че се възстановява: "Ще има театър, сауна и концерт".

В деня на смъртта си, миналата неделя, певицата заявила, че се чувства по-добре и дори се приготвила, за да отиде на разходка. Изведнъж усетила болка в гърба и отишла да си полегне. "За 10 минути всичко свърши. Тя се задави до смърт", казва синът й.  

Хана и синът й

Снимка: Скрийншот BBC

Въпреки че Хана Хорка не е била ваксинирана, тя не е вярвала в конспирациите, които се разпространяват, категоричен е синът й. "Нейната философия беше, че е по-добре да се разболее от Covid-19, вместо да се ваксинира. А не че ще й бъде поставен микрочип или нещо подобно", споделя той.

Младият мъж се надява, че историята на майка му ще убеди хората да се ваксинират. "Ако имате примери от истинския живот, това е по-силно от графики и числа", е мнението на Ян Рек.