Светлина, тайнственост, магични послания и истинско обаяние от преплитането на музика, стихове, приказка и таланта на младите дарования, лауреати на Фондациите "Стоян Камбарев" и "Йордан Камджалов" омагьосаха варненската публика, дни след Коледа в два последователни спектакъла.

Обявен за един от тримата топ диригенти на своето поколение маестро Камджалов отново хипнотизира с присъствие, дълбочина и сила на музикалното си и сценично внушение. От години той и едноименната му Фондация гледат в една посока с Деси Тенекеджиева - създател и вдъхновител на Фондация "Стоян Камбарев".

Родната кинозвезда и продуцент със сериозна международна кариера, отново се завърна от Лондон, за да се превъплъти във феята на Любовта, но този път на сцената на родния си град. Освен създател и режисьор на спектакъла, Деси потопи публиката в магията на любовта, чрез избрани поетични мисли и стихове от световната съкровищница и специално написаната Коледна приказка. Около нея, красота и детски чар пръскаха седем затрогващо - ефирни бели ангелчета от студио Балет "Бъчварова" при ОДК Варна със солист Елиса Дончева - едно от децата на ЕЛХИТЕ НА ТАЛАНТА.

Вижте още снимки >>

В духа на Коледа, великолепната Варненска Филхармония под диригентството на маестро Йордан Камджалов изпълни класики на Йохан Щраус и Пучини. Благодарение на оригиналната концепция, представена за първи път в Плевен и Зала България през февруари, публиката във Варна успя да се наслади на "Четирите годишни времена" на Антонио Вивалди в изпълнение на маримба, чело, китара и цигулка. Безспорната класика бе тънката златна нишка, която проблясваше в повествованието на приказната атмосфера. Магично красивата Коледна сцена с вълшебна мултимедия, блещукащите светлинки, нежно предвещаващи всяко следващо действие и оригиналните режисьорски ефекти превърнаха ЛЮБОВ в спектакъл-наслада за сетивата, който трогна публиката във Варна.

Маестро Камджалов

Снимка: Росен Донев

Десетки почитатели на класическото изкуство останаха извън залата, с надеждата да успеят да се снабдят с билет в последната секунда. Светкавичното изчерпване на билетите и любовта на публиката, вдъхновиха директора на Държавна Опера Варна - Даниела Димова, още отсега да обяви четири нови дати за края на 2022-а година.

Ангелският глас на сопраното Мария Славова се разля в залата с изящност, представяйки сложната ария "Пролетни Гласове" на Йохан Щраус, а след това и класика на Пучини.

След което, спектакълът премина към основния си акцент, а именно "Годишните Времена"- символ на цикличността на живота.

Забележително и нестандартно звучене на "Пролет" представи титулуваният класически китарист Георги Димитров - Жожо, след което се присъедини към оркестъра и продължи да прави музикални чудеса с бароковата си китара до края на концерта.

Деси Тенекеджиева

Снимка: Росен Донев

Зашеметяваща в червено, Лора Маркова единствена изпълни партията на произведението в оригинал, но оставяйки своя силен авторски почерк. Силната творческа енергия и красотата на Лора, един от най-награждаваните и успели родни млади цигулари, пресъздаде огненото усещане на жаркото "Лято".

Сион Найман със своето виолончело продължи виртуозната линия с "Есен"- безспорно много трудна музикантска задача и експеримент, с които емоционалният музикант се справи професионално.

"Зимата" влетя свенлива и бяла в образа на изящната Сара Чакърова (маримба и ксилофон). Тя е впечатляващо даровид музикант, със завидна за възрастта си биография, концертирала дори на сцената на Карнеги Хол. Нейното ефектно изпълнение вдигна публиката на крака!

Светещата сцена, огненият портокал, символ на сладостта и горчивината на любовта, докосващият глас и силно актьорско присъствие на Деси Тенекеджиева, светлият облик на маестро Камджалов, очертаха рамката, в която младите изумителни солисти, разказаха Коледната приказка за любовта със своя докосващ талант.

Снимка: Росен Донев

Продължителните аплаузи върнаха звездите неколкократно на сцената, за да завършат спектакъла, превърнал се в истински дар за родната публика с любимия на всички "Радецки марш".

Официален партньор на ЛЮБОВ е БАТ - България, който успоредно със социално отговорните си инициативи, застава и зад стойностни културни проекти на българското изкуство, като този.

Музикалният спектакъл се осъществи и с приятелската подкрепа на IDEAcomm и на Анелия Петкова от Bridal Fashion. Продуцент на проекта е NOVA film- компанията на Деси Тенекеджиева.

Последвайте Фондация "Стоян Камбарев"в ИнстаграмФейсбук и Youtube.

Снимка: Росен Донев