Федерален съдия отхвърли молбата на модния дизайнер Мосимо Джанули да изтърпи у дома останалите три месеца затвор от присъдата си за даване на подкуп.

Джанули бе въдворен в затвор в Калифорния през ноември миналата година, след като се призна за виновен и бе осъден на пет месеца затвор за плащане на подкуп за приема на дъщерите си в престижен университет.

Той подаде иск да излежи остатъка от присъдата у дома, защото е прекарал осем седмици в пълна изолация заради пандемията от новия коронавирус, след като влезе в затвора.

Според съдия Гортън обаче Джанули не е успял да докаже основателна причина за освобождаването му, макар да отбеляза, че карантината, на която моделиерът бил подложен, била по-дълга от очакваното.

Джанули влезе в затвора на 19 ноември и очаквал да бъде под карантина кратък период, след като дал отрицателен тест за новия коронавирус. Вместо това той прекарал 56 дни в пълна изолация в малка килия в затвора "Ломпок" в Калифорния, преди да бъде преместен в по-малък с ниска степен на охрана на 13 януари.

Всички осъдени, които влизат във федерални затвори, подлежат на карантина от поне 14 дни, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус,предава БТА. Очаквало се Джанули да излезе от карантина на 7 декември, но в същия ден няколко затворници дали положителен тест за вируса. Скоро след това самият Мосимо се оплакал от главоболие и загуба на обоняние, затова карантината му била продължена, пише в мотивите на съдията.

Джанули трябва да изтърпи наказанието си и да бъде освободен на 17 април. Съпругата му, актрисата Лори Лофлин излежа присъдата си от два месеца затвор и бе освободена миналия месец.