Доналд Тръмп се отказа от членството си в американската Гилдия на актьорите, която заплаши да го изключи заради ролята му в нападението на Капитолия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Не желая повече да бъда свързван с Вашия съюз - заявява Тръмп в писмо до Габриел Каретрис, председател на гилдията и Американската федерация на телевизионните и радиоартисти. - С това писмо Ви информирам за незабавното ми напускане. Не сте направили нищо за мен".

Отговорът на гилдията е кратък: "Благодарим".

Доналд Тръмп членуваше в съюза от 1989 г.

Миналия месец управителният съвет на гилдията реши, че Тръмп е нарушил принципите й за членство с ролята си за обсадата на Капитолия на 6 януари.

Той "водеше неразумна кампания за дезинформация, насочена към дискредитиране и в крайна сметка застрашаване на живота на журналисти, много от които са наши членове" - обоснова се съветът.

Случаят с Доналд Тръмп трябваше да бъде обсъден от дисциплинарния комитет на гилдията и съюза. В писмото си той казва, че няма интерес да се проведе такова заседание.

"Кого го е грижа?", пише той. "Макар и да не съм запознат с работата Ви, се гордея с моята работа по филми като "Сам вкъщи 2" "Золандър", "Уолстрийт: Парите никога не спят" и телевизионни програми като "Принцът от Бел еър", "На живо в събота вечер" и разбира се най-успешните шоута в телевизионната история "Стажантът" и "Звездни стажанти"." Той добавя, че е създал хиляди работни места.

Дисциплинарният комитет налага различни наказания - от глоби до изключване от гилдията.