Австралийският вестник "Daily Telegraph" ще трябва да плати рекордното за страната обезщетение от 2 милиона и 900 хиляди австралийски долара (равняващи се на 2 милиона щатски долара) на актьора Джефри Ръш за клевета.

Трима федерални съдии отхвърлиха обжаалването на изданието на присъдата от по-долна инстанция, съобщиха световните агенции.

Носителят на "Оскар" заведе и спечели дело срещу изданието, което през 2017 г. написа, че Ръш е обвинен в непристойно поведение от актрисата Ерин Джийн Норвил. Тя изигра ролята на дъщерята на героя на Джефри Ръш в театралната постановка на "Крал Лир" през 2015 г. и 2016 г. в Сидни.

Джефри Ръш и съпругата му излизат от съдебната зала

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Миналата година съдия Майкъл Уигни отсъди, че Ръш е бил оклеветен от две публикацдании във вестника и затова изието му дължи обезщетението за уронване на престижа и пропуснати ползи, предава БТА. Издателят на вестника "Nationwide news", собственост на "News corp", обжалва решението и размера на обезщетението, но трима федерални съдии го потвърдиха.

Главният редактор на австралийския "Daily Telegraph" - Дейвид Инглиш, каза, че е разочарован от решението на апелативния съд, което според него е знак, че законите за клевета в страната трябва да бъдат променени.

"Случаят Ръш разкрива неадекватността на австралийските закони срещу клеветата и подчертава необходимостта от спешни законодателни промени, които да предизвикат обществен дебат и да насърчат жените да споделят тревогите си", посочва Инглиш в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Ерин Джийн Норвил дава изявление по делото

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Адвокатът на Ръш отказа коментар. Самият актьор не бе в съдебната зала при произнасянето на решението на апелативния съд.

Ръш е носител на награда "Оскар" от 1996 г. за изпълнението на ролята на пианиста Дейвид Хелфгот във филма "Блясък", има и множество номинации, сред които за ролите си в "Речта на краля" и "Влюбеният Шекспир". През 2014 г. е удостоен с най-престижната награда на Австралия - компаньон на ордена на Австралия.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos