Джесика Частейн, позната с ролите си във филми като "Дървото на живота", "Враг номер едно", "Интерстелар", "Марсианецът", "Пурпурният връх", ще получи почетна актьорска награда на 46-ия кинофестивал в Торонто, Канада, съобщи сп. "Variety".

"Джесика пресъздава на екран силни и вдъхновяващи героини, както в продукции, показвани по-рано на фестивала, така и в новия си филм "Очите на Тами Фей", който ще бъде представен на тазгодишното му издание.

Частейн е един от най-уважаваните актьори на своето поколение", се казва в изявлението, направено от Джоана Висенте, изпълнителен директор на проявата.

Вижте снимки на Частейн >>

Сред предишните носители на почетния приз са Мерил Стрийп, Кейт Уинслет, Хоакин Финикс, Антъни Хопкинс, припомня БТА.

Тазгодишното издание на кинофестивала в Торонто ще започне на 9 септември и ще продължи до 18 септември.

Снимка: Getty Images

Частейн е носителка на "Златен глобус" и две статуетки"Сателит", номинирана е за по две отличия на "БАФТА" и "Оскар" и три приза "Сатурн". Тя е родена в Сакраменто, Калифорния. Отгледана е от майка си - Джери, която е веган готвач, и доведения си баща, който е пожарникар. Частейн е близка с баба си, Мерилин, с която посещава Оскарите през 2012 г. и 2013 г.

Джесика завършва гимназията Ел Камино в Сакраменто през 1995 г. и посещава обществения колеж в Сакраменто. През 1998 г. тя участва като Жулиета в постановката "Ромео и Жулиета", организирана от професионална театрална компания в залива Сан Франциско. След това тя учи в школата Джулиард в Ню Йорк и е член на драматичната трупа "Група 32" ("Crew 32") от 1999 до 2003 г. Финансирането, благодарение на което е възможно тя да посещава школата е осигурено от стипендия от актьора Робин Уилямс. Частейн участва активно в драматичната катедра на школата и играе в няколко театрални постановки и студентски филмови проекти. Частейн завършва Джулиард с бакалавърска степен по изящни изкуства през 2003 г.

Снимка: Getty Images