Холивудската звезда Джордж Клуни отправи призив да бъдат бойкотирани луксозни хотели, собственост на султана на Бруней, в отговор на промени в закона, позволяващи хомосексуалисти или прелюбодейци да се наказват със смърт, предаде ДПА.

Като гост колумнист на сайта Дедлайн Клуни е посочил девет петзвездни хотела в Англия, Франция, Италия и Калифорния, всички от които собственост на инвестиционната агенция на султана на Бруней Хасанал Болкиах - един от най-богатите хора в света. Сред тях е хотел "Бевърли хилс" в Лос Анджелис.

"Всеки път когато отсядаме, организираме срещи или се храним в тези хотели, наливаме пари директно в джобовете на мъже, избрали да убиват с камъни или да бият с камшик до смърт хора заради това, че са с хомосексуална ориентация или са обвинени в изневяра", пише Джордж Клуни.

Хомосексуалността и досега се наказваше в Бруней, но със затвор. Новият закон дава възможност да се убиват с камъни или бият с камшик граждани заради еднополов секс или изневяра.

"През годините научих, че хората зад убийствени режими не могат да бъдат засрамени. Можем обаче да посрамим банките, финансистите и институциите, които правят бизнес с тях", допълва актьорът, режисьор, сценарист, продуцент и активист.