На 3 декември 2020 година известната американска актриса Джулиан Мур навършва 60 години.

Истинското ѝ име е Джули Ан Смит и е родена през 1960 г. в гр. Файетвил в щата Северна Каролина. Баща ѝ е бил военен съдия, а майка ѝ - психиатърка. Семейството често се е местило в зависимост от местоработата на бащата, а мястото, на което се е задържало най-много, е германския град Франкфурт.

През 1979 година Мур и родителите ѝ се завръщат в САЩ и се настаняват за постоянно в гр. Бостън.

Вижте Джулиан през годините >>

След като завършва Училището за сценични изкуства към Бостънския университет, тя отива да живее в Ню Йорк и си избира псевдоним, който обединява двете ѝ имена в едно, а за фамилно се спира на второто име на баща си. Отначало изкарва прехраната си като сервитьорка, а след това започва да играе в постановки на Бродуей и да се снима в телевизионни сериали. За участието си в един от тях - "Докато свят светува" Мур получава наградата "Еми".

На големия екран актрисата дебютира през 1985 година във филма на ужасите на Джон Харисън "Разкази от тъмната страна". След това е забелязана от Стивън Спилбърг, който я кани за участие в кастинга на "Джурасик парк 2: Изгубеният свят", предава БТА. След премиерата на филма Мур се сдобива със световна слава.

Тя получава номинации за "Оскар" за ролите си в "Буги нощи" (1997), "Краят на аферата" (1999), "Далеч от рая" (2002) и "Часовете" (2002). Радва се на успех също с "Големият Лебовски" (1998), "Магнолия" (1999) и "Ханибал" (2001). С мечтаната златна статуетка Джулиан Мур се сдобива през 2014 година, като получава "Оскар" за невероятната си игра във филма "Все още Алис" .

През успешната си холивудска кариера кинозвездата се е снимала в над 70 ленти. Тя е считана от кинокритиката за една от най-талантливите и опитни актриси от своето поколение. Джулиан Мур играе както в нискобюджетни продукции, така и в колосални блокба -стъри. Режисьорите я ценят заради невероятния ѝ диапазон от роли, които може да изпълни на екрана - от комедийни до дълбоко драматични.