Певецът Ед Шийран и над 100 "национални съкровища" ще се присъединят към около 10 000 изпълнителни в грандиозното шествие в края на четиридневните празненства, с които през юни ще бъде отбелязан 70-годишният платинен юбилей от възкачването на кралица Елизабет Втора на британския трон.

През февруари 96-годишната кралица, която заема престола от седем десетилетия, стана най-дълго властвалият монарх в британската история. По този повод в началото на юни са планирани тържества, разпределени в два официални празника и един уикенд. Те ще включват благодарствен молебен концерт на живо пред Бъкингамския дворец и военен парад. Тържествени прояви се очакват в цялата страна.

Кулминацията на празненствата ще бъде грандиозно шествие на 5 юни с участието на военни оркестри, изпълнители, танцьори и известни фигури от сферите на спорта, киното, театъра и музиката. Парадът ще следва 3-километров маршрут през центъра на Лондон по подобие на този, който изминава кралицата в деня на коронацията си през 1953 г.

"Работим усилено, за да направим тържествата по случай нейния платинен юбилей актуални за нашето време и същевременно най-великолепните от всички", казват организаторите, които прогнозират, че един милиард души по света ще проследят събитието. То ще се излъчва на живо, като ще има за цел да отдаде почит към значими моменти от властването на кралицата.

Шествието ще включва седем открити автобуса, всеки от които ще изобразява различно десетилетие с известни личности на борда - изпълнители и артисти от цяла Великобритания и Британската общност. Ще има и парк от ретро автомобили, включително някои използвани във филмите за Джеймс Бонд.

Снимка: Getty Images

Накрая участниците в празненството ще се съберат по продължението на Мол - големия булевард, водещ към Бъкингамския дворец, където "националните съкровища" - личности от британския културен живот, ще се присъединят към Ед Шийран за големия финал.

Присъствието на самата кралица все още не е потвърдено, предава БТА. Нейно Величество беше принудена да отмени редица ангажименти през последните месеци заради някои проблеми с подвижността си.

"Поддържаме връзка с кралското семейство относно участието на всички негови членове", заяви Розана Мачадо, главен изпълнителен директор на спектакъла, чиято организация ще струва близо 15 милиона британски лири. Средствата са дарени от големи компании и редица частни лица.

Снимка: AP/БТА