Кезая Джоунс ще има концерт на 13 март по покана на Sofia Live Festival. "София лайв клуб" е домакин на събитието, съобщават организаторите.

По думите им гостуването на един от най-известните блус рок музиканти в Европа е част от поредица подгряващи събития, които фестивалът за градска култура и музика предвижда.

Роденият в Нигерия музикант, силно повлиян от Джими Хендрикс и Фела Кути, става популярен в Англия и Франция с хитовете си "Rhythm Is Love" и "Beautiful Emilie". Известен е със своя забележителен глас и впечатляващи изпълнения на живо, благодарение на които събира огромни тълпи на престижни джаз и поп фестивали в цяла Европа. Популярен е и със своя отличителен перкусионен стил на свирене на китара.

Кезая Джоунс напуска Нигерия на осемгодишна възраст, за да учи в Лондон. На 13 години открива старото училищно пиано, сам се научава да свири и започва да пише песни. Три години по-късно преминава към китарата, като все повече пренебрегва обучението си. В продължение на няколко години води бохемски начин на живот и основно се движи по улиците, клубовете и лондонското метро.

Снимка: Getty Images

В тийнейджърските си години започва да предизвиква вълнение в ъндърграунд сцената на британската столица, като прави зашеметяващи участия в "Covent Garden" и на Portobello Road, благодарение на които е забелязан и от мениджъра Фил Пикет.

През 1992 г. издава дебютния си албум "Blufunk Is a Fact". Пътувайки между Лондон и Париж, често придружен само от китарата си, младият музикант придобива репутация на талантлив и харизматичен изпълнител с уникален "хард фънк" стил, предава БТА. През следващите 15 години издава още няколко албума, които в края на 90-те и началото на 2000 г. го изстрелват на върха и го правят един от най-известните блус-рок музикант в Европа.