Принц Уилям и съпругата му Кейт бяха посрещнати с възгласи вариращи от "Осанна" до "Разпни го" в Ямайка. Херцогът и херцогинята на Кеймбридж бяха аплодирани от тълпа, скандираща "Обичаме ви, обичаме ви", но преди това на летището ги очакваше протест срещу монархията на Карибския остров, където им заявиха, че са нежелани персони там.

Снимка: Getty Images

Ямайка е част от Британската общност. Политици от страната настояват за гласуване за независимост през 2022 г. и репарации за търговията с роби. Кралските особи са посещение на Карибите по повод платинения юбилей на Елизабет Втора и столицата на Ямайка - Кингстън бе тяхна спирка вчера.

Двойката едва не бе стъпкана от привърженици и някои медии отбелязаха, че били са приветствани като рок звезди.

Те посетиха бившия дом на Боб Марли, сега музей, и в двора направиха джем сешън с ударни инструменти в компанията на реге музиканти. После Уилям игра футбол в мач, в който към него се присъедини и английската звезда Рахийм Стърлинг, роден на острова.

Снимка: Getty Images

Кейт и принцът се срещнаха с отбора на Ямайка по бобслей, който завърши 28-и на последните зимни олимпийски игри. Когато Уилям се качи в тренировъчната шейна, Кейт не се поколеба и скочи зад него. 

Приятните емоции на двойката в страната обаче започнаха със споменатия протест на ветровитото летище "Норман Манли". 100 души ги очакваха там и призоваха островът да стане република и Великобритания да плати репарации за робството. Някои поискаха искат принц Уилям да се извини. Очаква се Уилям ще разгледа публично въпроса за робството в реч тази вечер.

Снимка: Getty Images

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж бяха обвинени, че са се възползвали от "кръвта, сълзите и потта" на робите". А коалицията на "Advocates Network", в чийто състав са ямайски политици, бизнес лидери, лекари и музиканти, написа отворено писмо, в което подробно описва 60 причини, поради които монархията трябва да компенсира страната. Сега се разбира, че отделянето на Ямайка е било обсъждано на "най-високите нива" в правителството.

Embed from Getty Images

Кралски източник заяви, че херцозите смятат, че отделянето в република е "въпрос на народа и правителството на Ямайка".

Правителството миналата година обяви планове да поиска от Великобритания компенсация за принудителното транспортиране на около 600 000 африканци, пратени да работят в плантации от захарна тръстика и банани, с което са допринесли за богатства на британските робовладелци. Депутатът от Ямайка Майк Хенри предложи пакет от репарации от 7,6 милиарда британски лири (10 милиарда долара).

Снимка: Getty Images

Антиколониалните настроения нарастват в Карибите на фона на движението Black Lives Matter, което вдъхнови мнозина по целия свят да се борят за равенство.

Протестиращи се събраха и пред Британската върховна комисия в столицата на Ямайка Кингстън, а малко момиченце държеше плакат с надпис: "Кралете, кралиците, принцесите и принцовете принадлежат на приказките, а не на Ямайка!".

Едноседмичното им турне, което започна в Белиз, в момента е в Ямайка, ще завърши на Бахамите.

Embed from Getty Images

Кралските посещения сред карибските нации се считат за опит да се разубедят други бивши британски колонии - включително Белиз и Бахамските острови - да следват примера на Барбадос за отстраняване на кралицата като техен държавен глава.

Двойката обаче беше държана доста далеч и от протестиращите пред сградата на Британската върховна комисия, тъй като пристигнаха за официална среща с генерал-губернатора на Ямайка Патрик Алън .