Не всеки изгубен джазов запис, изровен от архивите на звукозаписна компания, е шедьовър, но този определено е. И няма как да бъде иначе, когато става дума за записи на легендарната Ела Фицджералд.

На 25 март 1962 г. джаз иконата се представя в препълнения берлински Дворец на спорта с публика около 12 000 човека. Тя се завръща в града като герой: две години по-рано е зашеметила берлинската публика, докато записва на живо албума "Mack The Knife", който ще ѝ донесе две награди "Грами", наред с други отличия.

Концертът ѝ от 1962 г. също е записан, но записите са смятани за загубени за историята близо 50 години. Досега, след като, благодарение на едно случайно откритие, този концерт на "първата дама на джаза" може вече да бъде чут под формата на нов албум, наречен "Ella: The Lost Berlin Tapes", издаден от Verve Records, пише The Telegraph.

По-рано тази година вицепрезидентът на Verve Кен Дръкъл и продуцентът Грег Фийлд ровели в архива с концертни записи, оставен от основателя на компанията Норман Гранц преди десетилетия. И както написа в "Ню Йорк Таймс" музикалният критик Джовани Русонело, двамата много скоро осъзнали, че са открили музикално съкровище: ролки със записи на Ела Фицджералд от 1962 г. г., останали недокоснати 60 години в кутия, залепена с жълта скоч лента.

"Информацията, написана на кутията, със сигурност не беше пълна, така че в първия момент не бяхме съвсем сигурни какво ще чуем — казва пред сайта Grammy.com присъствалият в студиото Роб Ледон. — Но лентата беше в много добра състояние и когато я слушахме, веднага осъзнахме, че слушаме невероятно добри изпълнения. Беше много вълнуващо."

В първия си берлински концерт през 1960 г. по средата на "Mack the Knife" Ела забравя думите на песента и импровизира. Импровизираният запис става един от най-големите ѝ хитове и печели "Грами" за най-добър джаз запис.

В новия албум, който излезе на 6 октомври и вече оглави класацията на "Билборд" за традиционен джаз, 44-годишната вокалистка е във върхова физическа и творческа форма. Тя пее, акомпанирана от пианиста Пол Смит, басиста Уилфред Мидълбрук и барабаниста Стан Лейви. Репертоарът ѝ включва задължителните джаз стандарти,- "Mack The Knife", както и рядък кавър на Рей Чарлс "Hallelujah I Love Her So,", в който заменя "тя" с "той".

Embed from Getty Images

За да подготвят 60-годишните записи за издаване, продуцентите използвали нов софтуер, който изнесъл гласа на Фицджералд по-напред в звуковата картина и разграничил по-добре различните инструменти за по-богато звучене.

Ела Фицджералд е една от най-великите американски певици на всички времена. Ненадминат майстор на вокалните импровизации със забележителни гласови възможности. В расово разделения музикален пейзаж, доминиран от мъже, Фицджералд разбива половите и расови бариери, за да стане джаз икона, сравнима единствено с Луис Армстронг и да получи прозвището "Първата дама на песента".

Embed from Getty Images