Кралят на Нидерландия Вилем-Александър и кралица Максима са на двудневна официална визита в Лондон. Това е първата подобна визита от 1982 г. насам.

Вижте снимки >>

Максима поздрави топло кралица Елизабет II с целувки по бузите тази сутрин, когато двете височайши особи се срещнаха в Лондон.

Високата нидерландска кралица пристигна на внушителни токчета за парада. Великобритания разпъна червения килим в чест на крал Вилем-Александър и кралица Максима, за да отбележи първата визита на действащ холандски монарх от близо 40 години насам. След официалната церемония холандските аристократи се срещнаха с принц Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила в резиденцията на холандския посланик в Кенсингтън.

Нидерландската кралица, известна със своеобразния си стил, бе избрала невероятна рокля в пепел от рози със широк декоративен колан от същия плат. Тя бе съчетана с аксесоар за главата, който наподобяваше обемна диадема. 47-годишната аржентинка носеше капковидни обеци и диамантена брошка. Кралицата бе избрала опушен грим и блясък за устни.

Вилем-Александър и Максима бяха посрещнати снощи с топовни салюти. Тази вечер те ще присъстват на бляскава вечеря с всички атрибути, подобаващи на кралско събитие от такъв ранг.

Държавните визити са най-висшата форма на дипломатически контакт между суверенни държави и са съпроводени с усилена подготовка и важни церемонии.

Последната визита от страна на Нидерландия е била през 1982 г., когато кралица Беатрикс и принц Клаус пристигат във Велобритания през ноември. Преди това кралица Юлиана и принц Бернхард посещават Лондон през април 1972 г.

Кралица Елизабет II и принц Филип посещават кралство Нидерландия през март 1958 г. по времето на кралица Юлиана.