Кралица Елизабет Втора ще отпразнува 96-ия си рожден ден днес в тесен кръг в Сандрингам - имението в графство Норфолк, където се наслаждаваше на семейни събирания с херцога на Единбург, съобщи "Sky News".  

За да отбележат случая, организаторите на "Royal Windsor Horse Show" пуснаха снимка на монарха, направена миналия месец в замъка Уиндзор, на която тя позира с понитата Байбек Кейти и Байбек Найтингейл.  

Очаква се британската кралица да изкара деня във вилата "Wood Farm" в имението. Там тя беше и на първата Коледа след смъртта на принц Филип през април 2021 г. 

70-годишната Тереза Томпсън, икономка на "Wood Farm," доверила след разговор с кралицата онзи ден: "Цялото кралско семейство обича Wood Farm, защото е далеч от пътя, малка е, някак интимна, уютна. Няма много длъжностни лица, а само близък персонал. И те буквално могат да се отпуснат в семейната къща. Прекрасно е, а аз имах прекрасни 22 години там, това беше най-доброто време в живота ми без съмнение", която се пенсионира. 

96-ият рожден ден на Елизабет Втора също бе отбелязан с кукла Барби с нейния външен вид. "Мател" пуснаха ограничен брой от играчките кралици. Тя е в елегантна рокля цвят слонова кост и синя лента с декорации и с короната, която носила на сватбата си. 

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва тази година и 70-ата годишнина от възкачването си на престола. Официалните тържества за платинения юбилей са насрочени за началото на юни и ще продължат четири дни. 

След като се възстанови от Ковид-19 по-рано тази година, Елизабет Втора значително ограничи публичните си изяви, като обяснението е, че се придвижва трудно.

В началото на пандемията тя се оттегли в замъка Уиндзор на около 40 километра от Лондон, където и досега е през по-голяма част от времето си. Престолонаследникът принц Чарлз присъства на повече от официалните ангажименти.