Британската кралица Елизабет II отмени планираните си виртуални ангажименти за днес, вторник, тъй като продължава да страда от леки симптоми на Covid-19, съобщи Бъкингамският дворец.

"Тъй като Нейно Величество все още изпитва тези симптоми, подобни на настинка, тя реши да не предприема планираните си виртуални ангажименти днес, а ще продължи да се занимава с още по-леки задължения", казаха от двореца.

В понеделник кралица Елизабет Втора изпрати съболезнования до Бразилия заради наводненията там и планираше днес да даде дипломатически аудиенции на чуждестранни посланици. Тя ще реши малко преди следващите си ангажименти дали да ги изпълни. Такъв е ежеседмичният разговор с премиера Борис Джонсън в сряда.

Снимка: БТА/AP

Източник, близък до двореца, казал пред CNN, че по-нататъшните ангажименти на кралицата през следващата седмица ще бъдат дискутирани един по ден и всичко ще се решава във времето.

От Бъкингам обявиха в неделя, че кралицата се е заразила с вируса. Наскоро е имало няколко случаи на диагностицирани хора от персонала на замъка Уиндзор.

Британските медии съобщиха, че кралицата е напълно ваксинирана. Бъкингамският дворец по-рано потвърди, че Елизабет Втора и покойният й съпруг принц Филип са получили първите си дози ваксина срещу Covid-19 през януари 2021 г. Но дворецът отказа да разкрие каквато и да е информация за последващи ваксинации, позовавайки се на правото на поверителност.

Оттам уверяват, че няма нужда от паника. За щастие тя има около себе си топ медицински екип, който постоянно я наблюдава. Кралски биографи изразиха опасение, че тези леки задължения може да я смутят, все пак е на възраст и трябва да си почине пълноценно и да остави задълженията на другите в семейството си.

ейт, херцогинята на Кеймбридж, лети за Копенхаген тази седмица за поредица от самостоятелни ангажименти. Ако имаше сериозна причина за безпокойство, сигурен съм, че посещението в чужбина щеше да бъде отложено", смята Робът Джобсън.

Робърт също така вярва, че тази битка за здравето на кралицата ще бъде още едно напомняне на принц Хари за разстоянието между новия му живот в САЩ и възрастните му роднини.

Снимка: Getty Images