Актьорът Деймиън Луис и писателят Иън Ранкин бяха включени в ежегодния списък с почести, присъждани от кралица Елизабет Втора за официалния й рожден ден, редом с Арлин Фостър - бивш първи министър на Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

Званията се присъждат за изключителен принос, като повечето са за служба на обществото.

Списъкът беше обявен преди началото на четиридневните празненства за 70-годишнината на трона на Елизабет Втора, които започват утре.

Embed from Getty Images

"Този исторически платинен юбилей е честване не само на монарха, но и на качествата, които притежава", заяви министър-председателят Борис Джонсън. "Отличията, които тя връчва тази седмица, отразяват много от тези качества, които са били безценни във всички различни сфери на живота и за общностите в Обединеното кралство."

Луис, който спечели награда "Златен глобус" за ролята в телевизионната драма "Вътрешна сигурност", е произведен в командор на Ордена на Британската империя за заслуги към драматичното изкуство и благотворителността. Той беше инициатор на кампания заедно с покойната си съпруга Хелън Маккрори за набиране на един милион лири за осигуряване на храна за здравните работници по време на пандемията от Ковид-19. Съпругата ми си отиде миналата година от рак. Луис е известен и с главната си роля в хитовия сериал "Милиарди". 

Embed from Getty Images

Писателят Иън Ранкин, създател на прочутата поредица за инспектор Ребус, получава рицарско звание.

Embed from Getty Images

Притежателят на рицарско звание писател Салман Рушди и илюстраторът Куентин Блейк, известен най-вече с работата си по романите на Роалд Дал, получават Ордена на кавалерите на честта. Броят на носителите му не може да превишава 65, без да се брои самият британски монарх.

Embed from Getty Images

Сред 1134-те души, които получиха почести, е и Анджела Редгрейв, основателка и директорка на Бристолското училище за танцово изкуство, която бе удостоена с Медал на Британската империя и на 104 години е най-възрастният човек в списъка.