Двама от най-известните британски изпълнители - певецът сър Елтън Джон и актьорът сър Майкъл Кейн, участват в комичен рекламен клип, за да насърчат възрастните хора да се ваксинират срещу COVID-19, съобщават Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Клипът представя как 73-годишният Елтън Джон се явява на прослушване за рекламата на Националната здравна служба, където трябва да изиграе, че получава първа доза на ваксината. Режисьорът изглежда не е впечатлен от неговите актьорски умения и иска от него да го изиграе като Майкъл Кейн. Певецът се преструва, че е инжектиран, след което започва да пее един от своите хитове - "I'm Still Standing" (Все още се държа), но режисьорът го прекъсва с думите: "Благодаря, Джон, ще ти се обадим".

След това е заменен с 87-годишния Кейн, който е "спечелил" ролята и му бият ваксина.

"Току-що ме ваксинираха срещу . Не болеше", казва Кейн и повтаря ключовата фраза от многобройни негови превъплъщения на екрана: "Малцина знаят това".

Рекламният клип е организиран от бившия хирург и член на горната камара на британския парламент - лорд Ара Дарзи, който е приятел с двете звезди.

Националната здравна служба уточнява, че сър Елтън Джон и сър Майкъл Кейн наистина са ваксинирани.

Великобритания вече е поставила първата доза от ваксината на над 12,6 милиона души и е на път да постигне целта от 15 милиона ваксинирани от четирите приоритетни групи, включително лицата над 70 години, до 15 февруари. Въпреки това съществуват опасения, че някои хора избягват ваксините заради дезинформация или конспиративни теории, отбелязва Ройтерс. Националната здравна служба призовава всички на възраст над 70 години, които още не са се ваксинирали, да отидат да го направят.

Говорейки за участието си в рекламния клип, сър Елтън Джон заяви: "Исках да участвам в този филм, за да помогна да бъдат показани ползите от ваксинацията и как тя ни помага да се защитим, както и хората, които обичаме. Надявам се, че можем да се обединим и да се включим в борбата с това ужасно заболяване".