Актрисата, избрана наскоро за една от най-вдъхновяващите жени, била доведена в обителта от туристическа агенция и била придружавана от съпруга си, съобщават от "Монитор".

Вижте снимки >>

„Обадиха ни се българи от туристическата агенция и ни попита дали може да доведе двама чужденци в манастира. Казахме, че няма никакъв проблем и че ние имаме екскурзовод, който ще ги разведе”, обясни игуменът.

Нито самият той, нито някой друг от манастира имал представа, че самата Ема Томпсън ще е една от чужденците.

„Може и на нея самата да й е било такова намерението – да няма нищо помпозно. Нашият екскурзовод Стаме Пепелишев им показа манастира”,
каза още отец Симон.

Актрисата се интересувала живо от стенописите и иконите в главната манастирска черква. Там запалила свещичка за здраве и се спряла и пред чудотворната икона на Света Богородица.

„Разгледала е старинната ни трапезария, костницата, музея. Попитала е чии са гробовете на Екзарх Стефан и патриарх Кирил. Останала е много доволна след обиколка на пълния туристически маршрут”, обясни игуменът на манастира.

Отец Симон признава, че е научил за посещението на актрисата чак, когато тя вече си е тръгвала. Видял я е в гръб и първоначално дори не я е разпознал. „Може и самата тя да е предупредила да не се разгласява, защото ние я познахме чак накрая. Видях я в гръб, с къса коса, буквално неразпознаваема. Защото ние я познаваме от филмите й. На живо не е този образ от киното, която знаем. Всички бяхме много учудени”, не скри отец Симон.

Звезди от световната киноиндустрия не за първи път идват в Бачковския манастир. Миналата година на посещение в обителта е бил Силвестър Сталоун. Нина Добрев също няколко пъти ходила в обителта над Асеновград. Преди две – три седмици в Бачковския манастир дошла една от звездите в сериала „Дързост и красота”, се похвали още отец Симон.

Откакто е игумен на обителта той се опитва да привлича към посещения в манастира чужденци, чрез туристическите компании.