Актьорът и певец Емилио Делгадо, който в продължение на 45 години присъства в живота на децата като героя Луис в телевизионната поредица "Улица Сезам", е починал, съобщи сп. "People".

Мексикано-американският актьор е бил в дома си в Ню Йорк, когато е починал, съобщи съпругата му Карол Делгадо пред TMZ. Наскоро той беше хоспитализиран, след като през декември 2020 г. му бе поставена диагнозата левкемия - рак на кръвта.

"Емилио гордо претендира за "рекорда за най-дълго продължилата роля на мексикански американец в телевизионна серия". Толкова сме му благодарни, че сподели таланта си с нас и със света", споделя представител на детската поредица в изявление за сп. "People".

Роден на 8 май 1940 г. в Калифорния, Емилио прекарва ранното си детство при баба си и дядо си точно от другата страна на границата с Мексико. Дебютът му на екрана е през 1968 г. със спечелилия награда "Еми" Canción de la Raza - първата мексиканско-американска сапунена опера.

Присъединява към "Улица Сезам" като Луис през 1971 г. и с изключение на кратко прекъсване през 1988 г. остава в телевизионната продукция до 2016 г. Той продължава да се появява с актьорския състав на шоуто на публични събития и се завръща за честването на 50-годишнината на Улица Сезам през 2019 г.

Embed from Getty Images

В интервю през 2021 г. актьорът каза, че повечето роли, които е изпълнявал, били на бандити. Това се променя с "Улица Сезам", в който се превъплъщава в първия латино образ в американски телевизионен сериал.

Embed from Getty Images