Във филма "The Forgiven" актьорът Форест Уитакър е в образа на южноафриканския борец срещу апартейда Дезмънд Туту - 12 години след като получи "Оскар" за ролята си в "Последният крал на Шотландия", ангажиралият се с хуманитарна дейност в Африка актьор уверява, че срещата му с този континент е променила живота му.

Вижте снимки на Уитакър >>

"Да се превъплътиш в образа на 87-годишния архиепископ Дезмънд Туту във филма, който утре излиза по екраните във Франция, бе притеснително - довери актьорът, който от 80-те години на миналия век се е снимал в над 70 филма, сред които "Птица", "Дух куче: Пътят на самурая" и "Иконом на седем президенти". - Действително се страхувах. Няколко пъти се питах дали не трябва да се оттегля от проекта. Исках Туту да е доволен от превъплъщението ми в неговия образ, тъй като между нас двамата няма физическа прилика - аз съм с по-едра и импозантна фигура, гласът ми се различава от неговия. Това ме тревожеше."

Уитакър работил с вокален треньор и изследвал много документи, за да изпълни ролята. "Нещата постепенно започнаха да се подреждат - поясни той. - Изпитах облекчение, когато научих, че Туту - Нобеловият лауреат за мир за 1984 г., харесал филма."

Действието в "The Forgiven", адаптиран по театрална пиеса, се развива през 1994 г., в края на апартейда, когато Туту председателства комисия, която е създадена, за да позволи на РЮА да обърне страницата, свързана с расовата омраза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.