Франция почeте родената в САЩ певица и танцьорка, шпионка срещу нацистите и активистка за граждански права Джозефин Бейкър в Пантеона - първата чернокожа жена, удостоена с тази най-висока френска почест. Гласът ѝ, издващ от записи, озвучаваше по улиците на Латинския квартал в Париж в началото на церемонията. Там тя бе почетена до други национални икони като писателите Емил Зола и Виктор Юго, философа Волтер и политичката Симон Вейл, която е последната жена, погребана в мавзолея през 2018 г.

Траурна процесия от военни премина по червен килим по протежение на павираните улици от Люксембургската градина до Пантеона. Армейските ѝ медали бяха положени върху ковчег, покрит с френския национален флаг. В него е положена пръст от родното ѝ място в Мисури, САЩ, от Франция и от Монако, където тя почина. Тленните ѝ останки ще останат във втората най-малка държава по желание на семейството ѝ.

Вижте снимки >>

Джозефин Бейкър е родена в Сейнт Луис, щата Мисури, през 1906 г., но славата я спохожда, след като пристига в Париж през 20-те години. Тогава много чернокожи американци са във френската столица след края на Първата световна война и разпространяват американската джаз култура.

Бейкър е френски гражданин от 1937 г., участва във френската съпротива по време на Втората световна война, има чин лейтенант от армията. Умира през 1975 г. и е погребана в Монако.

Снимка: АР/БТА

Президентът на Франция Еманюел Макрон взе решение тя да бъде почетена така, след като инициативен комитет събра близо 40 000 подписа за полагането на тленните останки на Бейкър в Пантеона.

Церемонията в Париж бе подготвена с участието на нейното семейство и в нея участваха няколко роднини на певицата.

На церемония на гроба ѝ в Монако в понеделник принц Албер Втори също почете Бейкър, предава БТА. Покойната му майка принцеса Грейс, родената в САЩ известна актриса Грейс Кели, кани Бейкър и децата й да заживеят в Монако, когато Бейкър изпада във финансови затруднения.

Снимка: АР/БТА