Популярна таджикска поп певица беше глобена за това, че е поканила приятели на рождения си ден, а не родителите си, както повелява законът.

Фируза Хафизова е трябвало да плати глоба, равняваща се на 470 евро, след появата в социалните мрежи на видео от рождения ѝ ден, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

То било заснето на 12 декември в дома ѝ и на него тя танцувала с приятели между 20:00 и 23:00 часа. На празненството присъствали нейни познати и приятели. Но според местния закон за тържествата в семеен кръг, приет през 2007 година, тя е трябвало да празнува единствено с родителите си.

В песните на Фируза Хафизова се преплитат традиционни персийски мелодии и електро поп. Някой от клиповете ѝ имат над един милион гледания в YouTube.

През 2015 година сънародник на Хафизова беше принуден да заплати подобна глоба, защото отпразнувал рождения си ден в заведение в компанията на приятели. Той е бил призован пред Темида, след като пуснал в мрежата снимки от празненството.

Законът от 2007 година има за цел празненствата да се организират в тесен семеен кръг, за да се сложи край на разточителните практики, свързани с показни сватби и други тържества в тази бедна страна.