Американското управление по авиация разследва Харисън Форд за инцидент на летище в Южна Калифорния миналата седмица.

Двуместният самолет на актьора е пресякъл писта за кацане, когато пилотът на друг апарат е правел тренировъчна маневра за кацане и излитане в петък. Жертви и щети няма.

Вижте снимки на Харисън и съпругата му >>

Причината за инцидента е, че Харисън Форд, който е известен със своята страст към авиацията, е чул или разбрал лошо инструкциите от контролната кула. Той е получил нареждане да спре, но вместо това е продължил и е пресякъл пистата. Двата самолета са се разминали на разстояние 1,3 км.

Според записа, Харисън Форд е казал, че е разбрал точно обратното на командата.

Това е поредният инцидент на Харисън Форд като пилот. През 2017 г. той приземи самолета си не на писта за кацане, а за маневриране в Калифорния, като премина над Боинг 737 със 110 пътници и шест души екипаж, припомня БТА. Две години по-рано кацна аварийно на голф игрище с колекционерски самолет от Втората световна война заради повреда в двигателя. 

Тогава той бе приет по спецност в лосанджелиска болница със сериозни наранявания, а съпругата му Калиста Флокхарт бе неотлъчно до него в продължение на дни - до самото му изписване от медицинското заведение. За щастие той напълно се възстанови, но инцидентът не успява да го накара да стои далеч от пилотската кабина.