Камила, херцогинята на Корнуол и съпруга на принц Чарлз, разкри в откровено интервю за BBC за битката на своята майка с остеопорозата, като заяви, че се надява така да помогне и да повиши вниманието на бъдещите поколения. 

"Мисля, че майка ми отиде да види всички, за които можеш да се сетиш, и всички казаха едно и също нещо - "Съжалявам, ти си стара", спомня си 74-годишната Камила. "Просто я гледахме как се срива пред очите ни".

Съпругата на принц Чарлз си спомня, че болестта станала толкова тежка, че майка й, която почива през 1994 г. на 72-годишна възраст, буквално е крещяла от болка при всяко едно движение или допир до тялото ѝ.

"Спомням си, когато нейна приятелка дойде един ден само за да я прегърне - реброто ѝ се счупи,", разказва Камила, "толкова беше зле".

Херцогинята се надява, че следващите поколения ще осъзнаят, че предотвратяването на болестта започва много преди тя да се появи.

"Всички мислим, че сме безсмъртни, нали, но когато сме млади", каза тя. "Бих искала да видя повече млади хора да се образоват. Бих искала повече млади хора да го разберат".

Камила добави, че използва историята на майка си като предупреждение към децата и внуците си.

"Ще им покажа снимки на майка ми преди и след като получи остеопороза", подчерта тя. "Бих ги накарала да разгледат снимките и да си кажат: Ако не се погрижа за здравето си, това ще се случи с мен."

"В онези тъмни стари времена моето семейство не беше единственото, което не знаеше почти нищо за остеопорозата. Тя рядко се обсъждаше и рядко се диагностицираше - обикновено се приписваше на жени на определена възраст", ​​продължи тя. "Бях решена в името на майка ми да науча повече и да намеря начин да помогна на другите да избегнат същата мъчителна болка и пренебрежение, с които тя и много от нейното поколение се бяха сблъсквали".