Пореден скандал около отпуснатите от Министерския съвет парични премии на естрадни легенди, участвали през годините на фестивала "Златният Орфей".

След като Атанас Косев беше премахнат от списъка с 65-те премирани, защото вземал пенсия за особени заслуги - конфузна ситуация, тъй като композиторът почина преди дни, Христо Кидиков обиди на министъра на културата Боил Банов.

 Ето какво написа естрадната легенда във Фейсбук:

"Министър Банов, днес, ако цъкнете "Вефа" няма да чуете Кидика. Вие го изтрихте. Благодаря, България, че в навечерието на моя 50-годишен юбилей на сцената ме изтри от културата на страната... Пея 50 години, имам записани над 400 песни, участвал съм в 17 издания на Златния орфей. Днес аз вече съм никой. Днес, когато цъкна "Вефа", Министъра на културата не чу Кидика... На комисията (интересен ми е състава ѝ), на милите ми колеги, които пробутаха изпълнители и групи, никога не участвали в Златния Орфей желая здраве. Не е честно! Днес е един тъжен ден за мен! Все едно всичко е било напразно, а това са 50 години...", написа огорчения Христо Кидиков.

Колежката му Йорданка Христова пък първоначално беше включена в списъка с 65-те, но после отпадна, тъй като вземала пенсия за особени заслуги.

Номинациите за такива награди на културни дейци се издигат от комисия, която е в засекретен състав. Първоначално предложението на инициативен комитет е било всички да получат по 500 лв. Впоследствие творците са разделени на две групи - 42-ма от тях ще получават по 500 лв. месечно, а 23-ма - по 350 лв. месечно, което станапореден повод за раздори в гилдията.

Паричните премии се отпускат за три години, което прави обща сума от 1 045 800 лв.