Гражданската инициатива за именуване на алея в Борисовата градина на името на поета и музикант, идеолог и фронтмен на група "Нова генерация" Димитър Воев (1965-1992) входира мотивираното си предложение и прилежащата подписка в Столичния общински съвет до неговия председател, с копия до кмета на Столичната община и кмета на община "Средец".

Предложението е подписано от 213 души, сред които представители на всички културни отрасли, университетски преподаватели, журналисти и общественици, се посочва в съобщение до медиите.

"Фигурата на Димитър Воев е неслучайно посмъртно митологизирана. Цялото му музикално-поетическо наследство е свидетелство за авангардност без еквивалент у нас и до днес. Сложната му система от символи и метафори разкрива огромната му сензитивност към социалната действителност. Живял във време, в което "човек със анцунг грухти през града", Воев ни завещава разобличаващ портрет на чалгаризираща се култура - процес, започнал още в края на 80-те г., който дамгосва цялото девето десетилетие и продължава с невиждана мощ през 21-и век", се казва в писмото на инициаторите.

За съжаление авторът на песни като "Само двама", "Тъмна земя" и "Скорпионите танцуват сами", "Ледове"... си отиде от този свят едва 27-годишен от тумор в мозъка. Оставя младата си жена - фотографката и музикантка Нели Недева-Воева, с две момиченца на ръце - бебето Димитра и Магдалена, която по това време е на 2 г. и половина.