Сестрите на испанския крал Фелипе VI - Елена и Кристина, са се ваксинирали срещу коронавируса миналия месец в Абу Даби, където отишли да посетят абдикиралия крал Хуан Карлос, който живее там в самоналожено изгнание. Новината бе съобщена от испанското издание "Конфиденсиал" и породи полемика в Испания, където много хора все още чакат своите дози ваксини заради ограничения внос.

Хуан Карлос напусна европейската държава през август миналата година и отиде в ОАЕ заради скандали, свързани с финансовото му състояние.

По повод информацията за ваксинацията на двете сестри на Фелипе VI жители на Мадрид казват, че инфантите нямат право на никакви привилегии и че имат същите права като останалите испанци, чакащи да получат ваксини.

Вижте снимки на Елена и Кристина >>

ОАЕ обяви, че ваксинира жителите си и граждани с валидни документи за самоличност.

По повод скандала с ваксинирането на сестрите на крал Фелипе Шести в. "Мундо" цитира изявление от двете дами, в което те казват, че ваксините са им били предложени, за да им бъде издаден "здравен паспорт", който ще им позволи да посещават баща си по-редовно.

Сестрите на крал Фелипе VI - Елена и Кристина

Снимка: АР/БТА

Министърката на труда на Испания Йоланда Диас разкритикува двете знатни дами и каза, че е било много грозно от тяхна страна да приемат ваксиниране, докато много техни сънародници още чакат да бъдат ваксинирани, предава БТА.

Испания си е поставила за цел 70% от населението ѝ от 47 милиона души да бъде ваксинирано срещу коронавируса до лятото, но досега две дози са получили едва 1,3 милиона души.