Британският журналист Мартин Башир си е послужил с измама, за да склони принцеса Даяна да даде разобличаващото си интервю, излъчено от BBC през 1995 година, твърди в."Telegraph", цитирайки независимо разследване, преди неговото публикуване днес.

BBC обяви през миналия месец ноември, че ще направи независимо проучване на случая, което беше поверено на бившия член на Върховния съд Джон Дайсън и бе приветствано от сина на принцесата принц Уилям.

Вижте снимки на Даяна >>

Интервюто, което даде неимоверен тласък на кариерата на 58-годишния Мартин Башир, предизвика ефекта на истинска бомба. Принцесата, починала в Париж през 1997 г. вследствие на автомобилна катастрофа, беше заявила, че в нейния брак фигурират "трима души". Лейди Ди намекваше за връзката на принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс. Самата тя също призна, че поддържа любовна връзка.

Стопкадър: YouTube

Според независимото разследване, цитирано от "Telegraph", репортерът бил нарушил журналистическите правила, като фалшифицирал документи за получаване на интервюто. Отговорни фактори в BBC също били замесени в случая, тъй като прикрили действията му.

Мартин Башир бил показал на Чарлз Спенсър, брат на Даяна, извлечения от сметки, които се оказали фалшиви. Тези документи трябвало да докажат, че на определени лица било платено, за да следят съпругата на принц Чарлз. А именно тези извлечения подтикнали Спенсър да представи журналиста на сестра си.

Британската полиция и медийният регулатор на страната решиха да не разследват случая. В средата на май от BBC беше съобщено за напускането на г-н Башир поради здравни проблеми, припомня БТА. От 2016 година той отговаряше за отразяването на религиозните теми за британската медия.

Стопкадър: YouTube

След интервюто с Лейди Ди репортерът продължи кариерата си в САЩ, след което отново се завърна на работа в BBC до неговото напускане. Освен от принцесата той взе интервю и от Майкъл Джекъсн за документален филм, пуснат на екран през 2003 година от ITV.

Покойният днес Крал на попмузиката след това се оплака пред британския медиен регулатор, обвинявайки г-н Башир за изкривено представяне на поведението и бащинството му.