Изминаха повече от две седмици, откакто Владимир Путин обяви началото на специална военна операция в Украйна, изправила жителите ѝ пред лицето на ужаса, започнал със зловещия грохот от експлозии, разтресли земята в източната част на страната. Оттогава всеки нов ден идва с все по-тревожни вести, пропити с болезнена трагедия, чийто смразяващ кръвта мащаб просто няма как да бъде достоверно отразен в нито един репортаж, независимо от усилията, които различните медии полагат, за да разкрият на остатъка от света страховитата картина на случващото се там.

Единствено онези, които се намират в епицентъра на събитията, знаят точно колко безразсъдни и злокобни са те, тъй като виждат със собствените си очи фаталните последици от тях, отнемащи редица човешки животи.

Вижте снимки на Паша >>

Поредното име, попаднало в печалния списък с жертви на войната, е това на известния украински актьор Паша Лий, включил се като боец от Териториалната отбрана на родината си, който вчера бе убит в Ирпен при сблъсъците с руските специални сили.

За смъртта на 33-годишната знаменитост, загинала при обстрела на цивилни по време на евакуацията на града, пръв в социалната мрежа съобщи журналиста и адвокат Ярослав Куц.

"Нямахме време дори да си направим снимка. Почивай в мир!", гласи публикацията му във Фейсбук, предизвикала тъга у стотици потребители на платформата, които изразиха своята скръб в коментарите под нея.

Популярното лице от малкия и големия екран се присъедини към защитата на своята държава пет дни по-рано, по-точно на първи март. Последната му снимка в Инстаграм е качена малко след това, като на нея той стои пред фотографския обектив във военна униформа. В посланието към нея той обяснява, че в продължение на 48 часа не е имал възможност да споделя нищо във виртуалното пространство заради бомбардировките. Постът му завършва с думите, че въпреки това дори за миг не е загубил увереността си, че ще се справят с положението и Украйна ще устои на инвазията.

Последната снимка, публикувана от Паша в Инстаграм

Снимка: Официален профил в Instagram

Редица колеги на звездата от "Штольня", "Тіні незабутих предків", "Зустріч однокласників" му отдадоха почит във виртуалното пространство, скърбейки за неговата загуба. Фронтменът на група "Pianoboy" - Дмитрий Шуров, нарече Паша изключително талантлив и мил, посочвайки го за най-красивият артист от всички. Той добави, че сега актьорът е отлетял към своята планета на справедливост и светлина.

Тарас Цимбалюк, участвал в множество хитови украински продукции, го определи за свой брат.

"Всички плачем. Светла памет на нашия герой! Ти беше първият актьор, който сподели своя опит и знания с мен. Не съм забравил нито един от уроците ти и ще ги помня до края на живота си", написа Ксения Мишина.

"Това е украински актьор, който защити страната си не на сцената или от екрана, а на първа линия! Талантите не трябва да бъдат там!", написа Юлия Синкевич.