Родена съм в среден по големина град, а за днешни стандарти дори малък. Съответно съм свикнала да се придвижвам самостоятелно навсякъде, без да завися специално от колата си или градския транспорт. Е, разбира се това не винаги е възможно, но когато е, е чудесно човек да го практикува.

Представям ви няколко лесни начина за придвижване в големия град, които лично съм изпитала, и мога да гарантирам, че са страхотни.

Пеш

Живея на пешеходно разстояние от работата си. За около 40 минути стегнат ход стигам спокойно от вкъщи до офиса и се чувствам супер тонизирана. Разбира се с децата това отнема доста повече време, защото трябва първо да минем праз детската градина и училището и след това да продължа сама нататък, като общо цялото упражнение отнема около час. Това е оптимистичният вариант. Ако имаме разни обструкции по пътя, може да отнеме и час и половина, но и за това имам решение.

С тротинетка

Едва ли за някого е странно да види човек на тротинетка. Не става дума за електрическа, а за обикновена, която се бута с крак. За мен това беше невероятно откритие. Моята е голяма, с 16-инчови гуми, и страшно удобна. Дори си има поставка за бутикла с вода, студен чай или каквото ви е на сърце.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

С велосипед

Тази точка е в пряка връзка с тротинетката. Е, тя е толкова удобна, защото с нея ми е лесно да настигам бързо синовете ми, които карат колело за баланс и обикновено колело с педали. Скоростта, която развиват обаче, вече е доста сериозна, и за да ги настигна или трябва да тичам непрестанно след тях и да стигна в офиса потна като "Работна мецана", или да бутам лежерно около момчетата и когато се наложи да сляза - става за секунди. А те са много по-бързи и не се спират при всеки камък и котарак, когото срещнат по пътя си.

С електрическа тротинетка

Ако не сте притежател на такава, поне сте виждали най-модерния начин за придвижване в лятна София. С тях можете да изминавате доста сериозни разстояния, без да полагате физически усилия. Освен че е модерно, е и много удобно, защото не се налага да търсите място за паркиране, просто я сгъвате и я пренасят лесно на удобно за вас място.

Всички тези варианти са възможни и приложими според личните ви предпочитания и според начина, по който ви се налага да се придвижвате из големия град. Но всеки си има цена. Ако ходите много пеш, изведнъж се оказва, че любимите ви бели кецове, вече са останали без подметка, до заплата има половин месец, а няма с какво друго да съчетаете поне три от роклите си. При тротинетката нещата са малко по-щадящи, но пък тя не е безплатна. Хубава тротинетка с големи гуми, може да струва и до 400 лв. Същото важи и за колелото. Там обаче не много скъпите колела са на тази цена. Така модерните електрически тротинетки започват от около 500 лв. и могат да стигнат стойности като на евтина кола на старо. Все пак всеки един от начините може да ви излезе доста по изгодно, а и здравословно от личния автомобил или градския транспорт.

И понеже има неща, които не бива да чакат, за тях има А1 Кредитна карта.