За коронацията си през май Камила - съпругата на британския крал Чарлз, ще носи преработена корона на кралица Мери, върху която няма да присъства прочутият диамант Кохинор, предадоха световните осведомителни агенции и БТА, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Кохинор - един от най-големите шлифовани диаманти в света, е иззет от Индия от Източноиндийската компания по време на колониалната епоха и е подарен на кралица Виктория. Той е вграден в корона, която за последен път е носена от бабата на Чарлз по време на нейната коронация.

Пакистан, част от управляваната от британците Индия, и Афганистан също претендират за собствеността му след независимостта на Индия през 1947 г.

Камила ще носи короната на кралица Мери, поръчана и носена от съпругата на крал Джордж Пети за коронацията през 1911 г. От двореца съобщават, че в нея ще бъдат направени някои промени, за да бъдат поставени уникални за случая бижута, отразяващи нейния собствен стил.

Известният скъпоценен камък за първи път е поставен в кръст в предната част на короната на кралица Мери за коронацията й през 1911 г., но е заменен с реплика през 1937 г., когато оригиналът е преместен в короната на кралицата майка за нейната коронация и тази на Джордж Шести.

Нито оригиналът, нито репликата ще бъдат използвани за коронацията на крал Чарлз и кралицата консорт Камила. Вместо това в употреба ще влязат диаманти от личната колекция на покойната кралица Елизабет Втора.

"Изборът на короната на кралица Мери от Нейно Величество е първият случай в най-новата история, когато за коронацията на консорт ще бъде използвана съществуваща корона, вместо да се направи нова поръчка, което е в интерес на устойчивостта и ефективността", се посочва в изявление на Бъкингамския дворец.

Чарлз автоматично стана крал на 15 кралства, включително Канада, Нова Зеландия и Австралия, след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора през септември, но официалната коронация на него и кралицата консорт Камила ще се състои на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон.

Короната на кралица Мери ще бъде преправена с диамантите Кулинан III, IV и V в знак на почит към покойната кралица Елизабет Втора, съобщават още от Бъкингамския дворец. Диамантите бяха част от личната й колекция и тя често ги носеше като брошки.

Четири от осемте подвижни арки на короната също ще бъдат премахнати, за да се създаде различно впечатление от времето, когато е носена от кралица Мери. Дизайнът е вдъхновен от короната, носена от кралица Александра, съпругата на Едуард Седми, през 1902 г.

Короната на кралица Мери е свалена от изложбата в Лондонската кула, за да бъде преработена.

Короната на Свети Едуард, която ще бъде използвана за коронацията на краля, отново е изложение в Лондонската кула, след като приключи работата по преправянето й.