На прочутата Met Gala през май в Ню Йорк Ким Кардашиян привлече всички погледи, защото се появи на червения килим в историческа рокля, носена някога от филмовата икона Мерилин Монро.

Но сега се твърди, че извивките на Кардашиян са издули и повредили роклята на Монро, която се оценява на 4,8 млн. долара.

Музеят Ripley's предостави на Ким роклята, в която легендарната Монро пее "Happy Birthday, Mr. President" за Джон Ф. Кенеди през 1962 г., специално за Met Gala, като се говори, че преди проявата Ким (97-65-110) набързо се е лишила от седем килограма, за да се напъха в роклята, с която Мерилин (94-58-91) някога е предизвиквала възторг, пише в. "Билд". След първата проба тя предприела екстремен режим за отслабване, за да се опита да се побере в роклята, който включвал зеленчукова диета, много време на бягащата пътека и ходене на сауна два пъти дневно. "Беше такова предизвикателство. Беше като за роля, бях твърдо решена да се напъхам в нея", казва тя, цитирана от в. "Гардиън".

И въпреки че Ким Кардашиян сложи прочутата рокля само за фотосесията на червения килим, а след това се преоблече в копие на роклята, сега се твърди, че оригиналът е пострадал сериозно.

"Много уважавам роклята и осъзнавам нейното значение за американската история", каза Ким Кардашиян пред Vogue преди събитието. "Никога не бих искала да седя с нея, да ям с нея или да рискувам да я повредя."

Смята се, че напъхването на Ким в роклята и последвалото позиране на червения килим са били достатъчни, за да унищожат прочутия тоалет на Монро.

В мрежата вече се разпространяват снимки, които трябва да докажат как оригиналът с хиляди ръчно зашити кристали е трябвало да изглежда преди появата на Ким на Met Gala и как изглежда сега.

Акаунтът в Instagram на "Колекцията Мерилин Монро" (The Marilyn Monroe Collection) публикува сравнение между снимка на роклята от 2016 г. и нова снимка, за която се твърди, че е направена на 12 юни.

В него се казва: "Липсват кристали, а някои висят на косъм." И още: "Без съмнение щетите са значителни."

"Роклята трябва да бъде изпратена на експерт по консервация, който да определи каква работа е необходима за запазването ѝ", дразни се любителката на филми и колекционерка на костюми на страницата си в Instagram "thevintagecostumecollector".

Международният съвет на музеите коментира, че "историческите дрехи не бива да се носят от никого, нито от публични, нито от частни личности". Въпреки че роклята е собственост на частен колекционер, на такива реликви трябва да се гледа като ценности, принадлежащи на човечеството, които трябва да се пазят за бъдещите поколения", казват от съвета.

Роклята се съхранява в среда с контролирана температура и не е била носена от никого между Монро и Кардашиян.