Историята на принцеса Латифа - дъщерята на емира на Дубай Мохамед бин ал-Мактум, трогна милиони хора по света през последните дни, след като Латифа сподели видео, излъчено по BBC, в което става ясно, че е държана като затворник в една от вилите на баща си.

"Записвам това видео от тоалетната, защото това е единствената врата, зад която мога да се заключа. Нямам ключ дори на входната врата. Заложник съм, а вилата е превърната в затвор. Прозорците са залостени, не могат да се отворят", разказва Латифа и добавя, че се страхува за безопасността си.

Принцеса Латифа и сестра ѝ принцеса Шамса

Видеото се появи, след като след повече от година никой не беше чувал нищо от принцесата и съдбата ѝ беше неизвестна. 35-годишната принцеса неуспешно се опита да избяга с кораб от Дубай през 2018 г., но беше върната под опеката на баща си.

принцеса Латифа и баща ѝ Мохамед бин ал-Мактум - емир на Дубай

Снимка: Би Би Си

През март 2020 г. британското правосъдие постанови, че емирът на Дубай е поръчал отвличането на две от дъщерите си, Латифа и Шамса.

През 2000 г. 18-годишната тогава Шамса се опитала да избяга от баща си, докато била във ваканция в Англия. Според Латифа тя е била открита след два месеца бягство, била е дрогирана, върната в Дубай и затворена.

Историята на двете принцеси провокира съчувствие в много хора, загриженост и тревога у техните близки, с изключение на баща им, разбира се, и със сигурност никой не желае да бъде на тяхно място.

Снимка: Facebook/Free Latifa

Историята, както виждаме в една много подробна публикация на изданието Insider, публикувана през 2017 г., е пълна с трагични факти около някои принцове и принцеси. Научавайки и припомняйки си съдбата на някои от тях, можем да заключим, че понякога това да си принц или принцеса изобщо не е приказно и вълшебно. Напротив, има случаи, в които да си кралски наследник или свързан с кралската фамилия, е истинско проклятие.

Не са малко случаите, в които кралски наследници по целия свят са се забърквали в скандали, ставали са жертва на кризисни обстоятелства, ужасяваща смърт или болести. И всичко това се е случвало, докато целият свят е наблюдавал всяко тяхно движение, всяка лична трагедия, макар че думата "лична" тук е изцяло лишена от смисъл. Нищо не е лично, когато си кралска особа.

Снимка: АР/БТА

1992 г. е една от най-ужасните за кралица Елизабет II. Но и 2020 не беше много добра

"Annus horribilis" е латинското определение за ужасна година, година на ужаса. И точно такава е 1992-ра за настоящата английска кралица. Точно в онези 12 месеца двамата ѝ синове - принц Чарлз и принц Андрю се разделят със съпругите си, а дъщеря ѝ - принцеса Ан, се развежда. Интересно какво ли биха казали астролозите и нумеролозите за тази година от живота на Елизабет II... И сякаш водовъртежът на семейната драма не бил достатъчно лош, също през 1992 г. замъкът Уиндзор избухва в пламъци. В пожара са пострадали около 100 стаи в историческата сграда.

"1992 не е година, която ще си спомням с особено удоволствие", заявява Елизабет II в своя реч през ноември 2016 г.

Ако сега обаче запитаме кралицата на Великобритания коя е най-неприятната година в живота ѝ, не сме сигурни какво ще ни отговори. Защото през 2019 г. бяха нанесени два огромни удара върху кралското семейство. Първо принц Андрю - по-малкият син на Елизабет II, бе замесен в сексскандал, след като името му бе свързано с Джефри Eпстийн, който се е превърна в "голямо смущение" за кралското семейство. Впоследствие принц Андрю се оттегли от кралските си задължения.

Снимка: AP/БТА

А в самото начало на 2020 г. принц Хари и съпругата му Меган обявиха решението си да се оттеглят като висши членове на кралското семейство, след което двойката, заедно със сина си Арчи, заминаха за Канада, а после се установиха в САЩ.

Снимка: Getty Images

Ситуацията, придобила популярност като "Мегзит", е без аналог в историята на британската кралска фамилия и определено е нещо, което кралица Елизабет II не може лесно да приеме и до днес.

БТА

Принцеса Даяна умира в катастрофа през 1997 г. едва на 36-годишна възраст

Целият свят и до днес е разтърсен от историята на красивата и силна принцеса, която се бори с толкова много демони в живота си, а го завършва в катастрофа по улиците на Париж през 1997 г. Погребението на Даяна е било гледано от около 2,5 милиарда зрители.

Getty Images/Guliver Photos

Преди това животът на принцесата е белязан от много лична болка, изневяра, следродилна депресия, булимия и склонност към самонараняване.

Синовете на принцеса Даяна - Уилям и Хари са едва на 15 и 13 години (съответно), когато майка им умира.

Getty Images

Принцеса Грейс също умира в катастрофа години по-рано

Американската актриса Грейс Кели напуска Холивуд, за да влезе с своята приказка като съпруга на принца на Монако Рение III. И те наистина са щастливо женени до един ден през 1982 г., когато Грейс, тогава на 52 години, получава инсулт, докато шофира автомобила си и умира на следващия ден. По време на катастрофата в колата е и най-малката дъщеря на семейството Стефани, която за щастие оцелява. Но нараняванията на майка ѝ се оказват фатални.

Getty Images

На погребението на Грейс Кели принц Рение е съсипан. Мъката е огромна и за всички, обичали прекрасната Грейс.

Embed from Getty Images

принц Джон през 1919 г.

Британският принц Джон умира на 13 години. Страдал от епилепсия и аутизъм

Ако бе жив днес, принц Джон би бил чичо на Елизабет II. Но младият принц умира през 1919 г., когато е на 13. Краткият му живот е и много тежък. Момчето винаги било държано далеч от публичността и бил изпратен в откъснато от цивилизацията имение, където кралското семейство го посещавало често. Това става ясно от няколко писма на по-големия брат на принц Джон - принц Едуард VIII (кралят, който по-късно се отказва от британския престол, за да се ожени за американската си любов Уолис Симпсън).

В тях Едуард пише, че Джон е бил като "животно" и неговата смърт се оказала "голямо облекчение" за кралското семейство.

Embed from Getty Images

принцеса Шарлот Августа от Уелс около 1817 г.

Принцесата, заради която свърши черният плат

Принцеса Шарлота Августа от Уелс е била една от най-обичаните кралски особи. Тя се омъжила за британския принц Леополд, когото действително обичала (нещо не толкова често срещано в браковете през 1700-1800 години). Но година и половина по-късно Шарлота умира по време на раждане. Синът ѝ се ражда мъртъв. Счита се, че смъртта ѝ е резултат от лекарска грешка. Ако 21-годишната принцеса бе оцеляла, един ден тя щеше да бъде кралица.

Смъртта на младата Шарлота Августа е причина за огромна мъка сред населението на Великобритания. Според легендата в родината ѝ свършва черният плат, заради голямото търсене от страна на опечалените ѝ поданици.

Embed from Getty Images

принц Дипендра през април 2001 г.

Много от кралските особи на Непал биват избити от принца на страната

Вечерта на 1 юни 2001 г. кралската фамилия на Непал организира соаре. Тогава пристига 29-годишният престолонаследник на страната Дипендра, който открива огън срещу семейството и убива 9 човека, включително собствения си баща, след което се самоубива. Все още остава неясно защо точно принцът извършва този терористичен акт. Една от възможните теории е, че той не бил доволен от политиката на баща си, на когото по-рано заявил, че демокрацията се е провалила в Непал. Искал от него да абдикира и да му отстъпи трона, за да възстанови реда. Така или иначе Дипендра не стига до престола.

Непалската монархия официално престава да съществува като такава през 2008 г.

Embed from Getty Images

принц Уилям от Глочестър през 1962 г.

Другият принц Уилям

Принц Уилям, херцог на Глостър, бил братовчед на Елизабет II. През 1968 г., докато е на посещение в Токио, той се влюбва в два пъти разведения модел с еврейски и унгарски произход Зузи Старклоф. Разбира се, от Двореца не одобряват тази връзка. Дори наричали Старклоф "новата г-жа Симпсън", сравнявайки я с любимата на Едуард VIII Уолис Симпсън.

Принц Уилям и Зузи Старклоф вече планират сватбата си, когато той загива, докато самолетът, пилотиран от самия него по време на авиошоу, се разбива. Принцът умира едва на 30 години.

От документален филм за любовта между двамата, излъчен през 2015 г., става ясно, че до 80-тата си година Старклоф все още носи пръстена, който принцът ѝ е подарил, на верижка на врата си. Тя никога повече не се омъжва.

Embed from Getty Images

принцеса Масако и принц Нарухито през 2006 г.

Стресът от публичното внимание се отразява на менталното здраве на японската принцеса Масако

През 1993 г. японският престолонаследник Нарухито се жени за Масако, която става принцеса на Япония. Историята им изглежда като приказка, но всъщност времето в двореца се оказва всичко друго, но не и магично за Масако.

Докато принцът я ухажва, Масако, която е получила образованието си в Харвард и Оксфорд, вече има кариера на дипломат. Тя два пъти отказва на предложението му за брак, но на третия път склонява да стане негова съпруга. За тази цел Масако се отказва от кариерата си. Върху нея се стоварва напрежението от изискването тя да роди син на Нарухито. След като преминава лечение, защото има проблеми със зачеването, тя ражда дъщеря през 2001 г. Но жените нямат право да наследяват трона.

През 2004 г. Нарухито споделя публично, че съпругата му трудно свиква с живота в двореца, а през 2015 г. семейството прави изявление, че Масако страда от заболяване, причинено от прекомерен стрес вече повече от десетилетие. Мнозина считат, че заболяването е резултат от ограниченията на дворцовия живот, с които принцесата трябва да се съобразява.

Embed from Getty Images

Ан Болейн

Ан Болейн, която обезглавиха, защото считаха за въплъщение на сатаната

Ан Болейн е най-известната сред шестте съпруги на Хенри VIII. Тя се омъжва за британския монарх през 1533 г. и скоро ражда дъщеря, а след това ражда мъртво момченце. Неспособността на Ан да дари монарха с мъжка рожба кара Хенри VIII да я обвини, че го е съблазнила, използвайки вещерство.

Ан е обвинена в прелюбодеяние и измяна, затворена, осъдена и обезглавена. Това дава свобода на Хенри да се ожени за придворната дама на Болейн - Джейн Сиймур, в която се бил влюбил.