Инициативата беше проведена на шест континента в рамките на 24 часа в събота, като в нея взеха участие множество известни личности. Целта беше да се насочи вниманието към теми като крайната бедност, климатичните промени, равния достъп до ваксини в борбата срещу Ковид-19 и да бъдат набрани средства в помощ на разрешаването на тези глобални проблеми. За това съобщи  Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Франция обеща да предостави 60 милиона дози ваксини срещу новия коронавирус на развиващите се държави, а компании се ангажираха да засадят 157 милиона дървета из целия свят.

Ангажименти за предоставяне на ваксини поеха властите в Хърватия и Ирландия след отправени многобройни призиви от известни личности, сред които бяха принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Те се включиха от нюйоркския Сентръл парк.

Властите в САЩ обещаха да предоставят 295 милиона щатски долара за хуманитарни цели на държави, които са най-тежко засегнати от пандемията от Ковид-19.

Благотворителни организации се ангажираха да предоставят средства в подкрепа на УНИЦЕФ и други организации, които работят с деца в бедните държави. Общо около 500 милиона щатски долара се очаква да бъдат предоставени по различни проекти в подкрепа на крайно нуждаещите се.

Много глобални компании дадоха обещания да намалят вредните емисии почти до нула до 2050 г.

Снимка: Getty Images

В инициативата на  "Global Citizen" от различни градове из целия свят се включиха Елтън Джон, Ед Шийран, Доджа Кет, Били Айлиш, "Колдплей", Дженифър Лопес, Стиви Уондър, Адам Ламбърт, Деми Ловато, "Уан рипъблик", Кайли Миноуг, "Дюран Дюран" и други.

Снимка: Getty Images