Кралица Елизабет присъства виртуално на официалното откриване на отделението "Кралица Елизабет" в Кралската лондонска болница, за да изрази подкрепата си за работещите в NHS.

По-рано тази седмица 95-годишният монарх прекара известно време в разговори с персонала, който е гръбнакът на здравното заведение в грижите за над 800 критично болни пациенти и техните семейства от началото на пандемията COVID-19.

"Удивително е какво може да се направи, когато е необходимо", каза кралицата чрез видеоразговор. "Беше много приятно да се присъединя към вас, а също и да чуя какво се е случило и колко добре е постигнато. Наистина много благодаря на всички вас."

Един от ключовите членове на звеното - Луси Бътлър, която наблюдава дейноста през последните 18 месеца, споделя как служителите са били пренасочвани към нови роли, докато са се ориентирали в ситуацията по време на пика на пандемията, включително лекари, които са поемали отговорности на медицински сестри и са получавали помощ от медицински екипи на армията.

Други членове на персонала също обсъдиха трудностите на пациентите в отделението, които не са могли да получат лични посещения от близките си, и как самият персонал трябва да жертва времето си далеч от семействата си, за да осигури безопасна среда, като същевременно изпълнява жизненоважните си задължения в болницата.

Снимка: АР/БТА

Младшата сестра Чарли Морт сподели пред кралицата:

"Смелостта, която пациентите и моите колеги проявиха през цялото време на пандемията, беше невероятна, а добротата, която ни беше показана, будеше възхищение."

"Мисля, че благодарение на това всички ние ще бъдем свързани завинаги", добави тя.

Към разговора се присъедини и един от пациентите, за които са се грижили в отделението - Асеф Хюсеин, разболял се тежко след заразяване с вируса COVID-19. Хюсеин сподели с кралицата сърцераздирателни новини за смъртта на брат му и баща му от коронавируса. 

По време на ангажимента сър Кенет Олиса - лорд-лейтенант на регион Голям Лондон, откри паметна плоча от името на кралица Елизабет, с което бе отбелязано официалното откриване на отделението "Кралица Елизабет".

Снимка: АР/БТА