Британската кралица Елизабет Втора се намеси в спора как да бъдат облечени мъжете от семейството ѝ за погребението на принц Филип заради възраженията срещу идеята принц Хари и принц Андрю да носят военни униформи, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Принц Филип почина на 99-годишна възраст миналата седмица и погребението му ще е в замъка Уиндзор в събота. По традиция за такъв повод мъжете от кралското семейство носят военни униформи, обикновено показващи почетните им звания. Според британската преса обаче зад сцената обсъждат какво да носят синът на кралицата принц Андрю и внукът ѝ принц Хари.

Хари, който е херцог на Съсекс, се отказа от задълженията си в кралското семейство и загуби всичките си почетни военни звания през януари, след като се премести да живее със съпругата си и сина им в Лос Анджелис. Той обаче искал да носи парадната униформа, с която беше на сватбата си.

Снимка: Getty Images

Андрю, който е херцог на Йорк, се отказа от официалните си задължения заради "необмислени" връзки с финансиста Джефри Епстийн, обвинен за сексуални престъпления. Според някои вестници той искал да носи униформата на адмирал - почетен ранк, който получи за 60-ия си рожден ден, но отложи приемането му, докато не се върне към обществен живот.

Снимка: AP/БТА

По ирония двамата са единствените в британското кралско семейство с активна военна служба - Хари в Афганистан, а Андрю през 1982 в конфликта за Фолклендските острови.

Бъкингамският дворец отказа да коментира публикациите по темата. Според в. "Дейли мейл" обаче, кралица Елизабет Втора е решила на погребението всички мъже да са с траурни костюми.