Британската кралица Елизабет Втора отбеляза деня, в който съпругът ѝ щеше да навърши сто години, като засади нов сорт роза, носеща неговото име.

Кралицата е наблюдавала засаждането на розата, кръстена "Херцогът на Единбург", в градината на замъка Уиндзор миналата седмица.

Сортът е създаден след смъртта на принц Филип през април т.г. в Уиндзор. Новият вид цвете се отличава с наситен розов цвят с бели линии.

Храст от него бе подарен на кралица Елизабет Втора от президента на Кралското градинарско дружество Кийт Уийд, пише БТА. За всяка продадена роза от новия сорт компания "Harkness Roses" ще дарява по 2,50 британски лири във фонд в подкрепа на млади хора от цял свят, които се конкурират за наградите на покойният вече аристократ, създадени от него през далечната 1956 година.

Снимка: Getty Images

Принц Филип, който почина на 9 април тази година, е роден на 10 юни 1921 година на гръцкия остров Корфу.

Родителите му са Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и принцеса Алис Батенберг. По-голямата част от детството му преминава в Англия, където учи в училището "Гордънстаун", а след това завършва Кралския морски колеж в Дартмут, Девън. Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ през 1945 г., на служба във военноморския флот на Великобритания.

Две години по-късно става британски поданик, след като се от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си - Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет - бъдещата кралица на Обединеното кралство.

Снимка: Getty Images

След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е "Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург". През 1948 г. се ражда и първото им дете - престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Въпреки всичко, в някои английски кръгове на него се гледа с подозрение, понеже роднините му са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата - но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла с предимно церемониален характер. Това е още по-унизително, когато той осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC.

Снимка: AP/БТА