Кралица Елизабет II даде бляскав прием в чест на първата официална визита на холандското кралско семейство във Великобритания от 36 години насам.

Вижте снимки >>

Кралицата използва възможността за първи път да говори за Брекзит, като изтъкна, че "по пътя на новото партньорство с Европа" ценностите, които Великобритания и Нидерландия споделят, са техните "най-големи активи".

Това стана, след като крал Вилем-Александър каза по-рано пред парламентаристите в Уестминстър, че е "много натъжен" заради Брекзит.

На вечерния прием в чест на знатните особи присъстваха 150 гости, сред които министър-председателят Тереза Мей, херцогът и херцогинята на Кембридж - Кейт и Уилям, архиепископът на Кентърбъри и принцеса Мейбъл - вдовицата на брата на холандския крал принц Фризо, който загина при инцидент със ски преди 5 години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Както изисква протокола представителките на двете кралски семейства - британското и нидерландското носеха бални рокли и тиари на събитието.

Тоалетите на кралските особи по време на приема бяха наистина впечатляващи. Кралица Максима бе в дълга бална рокля преливаща се от сиво-синьо към черно и дълго наметало от прозрачен тюл. Тиарата, носеща името "Стюарт", не бе случайно избрана. Основният диамант е рядък 39,75-каратов камък, принадлежал някога на английския крал Уилям II и кралица Мери II. Стюартовият диамант е изработен в Англия, но след смъртта на краля и кралицата, той отива в Нидерландия през 1702 г., където е роден крал Уилям. Диамантът е имал различни приложения през последните 400 години - бил е в брошка, огърлица и част от закопчалка в компанията на 22 по-малки диаманта. От 1897 г. става част от тиарата, изработена за кралица Вилхемина - прабабата на крал Вилем-Александър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кралица Елизабет II бе в дълга бяла рокля, каквато е обичайна за нея при особено важни събития. С подобен тоалет тя с появи преди време, когато направи обръщение към нацията. Херцогинята на Корнуол Камила също бе в бяло. Върху роклята тя носеше изключително добре скроен дълъг кафтан с бродерия.

Кейт също не разочарова с модния си избор. Херцогинята на Кембридж се появи в дълга сребриста рокля от модния бранд, изработил булчинската ѝ рокля - Александър Маккуин. Бледосивият тоалет с драперия и широки презрамки подчертаваше стройната фигура на Кейт, а от колената надолу се разкрояваше в широк волан. Катрин почете и покойната си свекърва с тиара. Това е една от най-често ползваните от Даяна тиари. Тя е подарък на майката на принц Уилям от кралицата за сватбата ѝ с принц Чарлз. Даяна я носи за първи път по време на откриването на парламентарния сезон през 1981 г. Досега Кейт е забелязвана няколко пъти с тиарата - последно по време на визитата на испанския крал Фелипе VI и съпругата му кралица Летисия през 2017 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos