"Всички и винаги се отнасяха прекрасно към херцога и херцогинята в болницата "Едуарда VII”, техните мисли и молитви сега са заедно със семейството, приятелите и колегите на Ясинта Салдана в този печален момент”, се казва в кралското съобщение.

Двама австралийски радиоводещи от УКВ радиостанцията "2-дей Еф Ем" се представили по телефона на Салданя, която се грижела за бременната Кейт по време на престоя й в болница "Крал Едуард", като кралица Елизабет Втора и престолонаследника принц Чарлз. Те поискали информация за състоянието на бременната Кейт Мидълтън. Медицинска сестра повярвала на измамниците и прехвърлила разговора към Ясинта, която дала подробна информация за състоянието на младата херцогиня.

Ясинта Салданя бе намерена два дни по-късно мъртва в дома си. Полицията официално нарече смъртта на медсестрата "подозрителна”, а по данни на Sky News това си е чисто самоубийство.

Представители на клиниката заявиха, че са подкрепили медицинската сестра в тежкия за нея период. По думите им тя работи в болницата от 4 години и е била прекрасна сестра, обичана и уважавана от всички. Ръководството на клиниката, която неведнъж приема членове на кралското семейство, обяви че ще преразгледа вътрешните правила за водене на телефонни разговори.

Водещите на австралийското радио Мел Грейг и Майкъл Крисчън се извиниха за измамата с трагични последствия. Те са отстранени от работа за неопределен срок, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. Грейг и Крисчън са анулирали акаунтите си в Туитър, тъй като те през последните часове са били залети с гневни реакции на австралийци, които ги обвинявали, че “имат кръв по ръцете“.

Разговорът със Салданя не се е предавал пряко, а в запис, и предварително е бил съгласуван с юристи на радиостанцията. Повече от седем часа след смъртта на 46-годишната майка на две деца в сайта на радиостанцията е продължило да се излъчва съобщение, в което весело се говорело за “Най-голямата кралска измама“, отбелязва ДПА.

Австралийски рекламодатели, сред които една от най-големите в страната вериги супермаркети “Коулс“, изтеглиха рекламите си от радио “Тудей Еф Ем“. Министър-председателката на Австралия Джулия Гилърд определи в изявление смъртта на Ясинта Салданя като ужасна трагедия и изрази съболезнования на нейните близки и роднини.

Изписаха Катрин с жълти рози
Снимки на Катрин и нейния съпруг >>
Катрин очаква бебе, приета е в болница в Лондон