Светът на електронната музика изпадна в шок, след като с видео, лаконично озаглавено "Епилог" , френският дует Daft Punk обяви в понеделник своята раздяла, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Клипът с продължителност малко над 8 минути, показа двамата членове на формацията - Тома Балгантер и Ги Манюел де Омем-Кристо с традиционните си маски на роботи, да се придвижват в пустинята. В крайна сметка единият от тях включва устройството за саморазрушение на другия и той избухва.

Този епизод-епилог отбелязва края на 28-годишната кариера на двамата музиканти, които дебютираха в Париж през 1993 година. Четиридесет и шест годишният Тома и 47-годишния Ги-Манюел решиха да спуснат завесата над дългогодишното си представление.

"Те винаги са се осланяли на чувството за парадоксалното и в момент, в който целият свят си слага предпазни маски, те свалиха своите", коментира раздялата Жан-Мишел Жар, първопроходецът във френската електронна музика. Ветеранът е фен на уникалното звучене на Daft Punk и приветства "елегантния начин, по който се разделиха с публиката".

Новината за разпадането на дуета предизвика шок и генерира в Туитър средно по 32 туита в секунда. В микросоциалната мрежа се появиха потпури на Daft Punk, изпълнени от военен духов оркестър по време на официалната церемония за 14 юли 2017 година. Тогава парадът беше приет от президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп.

Снимка: Getty Images

Дуетът, станал известен с хита си "One more time", едва ли ще се събере отново, за да твори музика заедно. В края на краищата приключването на една история е нещо съвсем човешко, каквото е и заглавието на последния им албум /Human After All/.