Дайрето, използвано по време на записа на албума "(What's The Story) Morning Glory" на група "Oasis", бе продадено на търг на цена, седем пъти по-висока от първоначалната, съобщи Би Би Си.

Лиъм Галахър свирел на дайрето в хитовете "Wonderwall" и "Champagne Supernova" и щял да го изхвърли след записите в Монматшър през 1995 г. Албумът е знаков за ерата на брит попа, от него са продадени над 22 милиона екземпляра. Звукоинженерът на "Morning Glory" Ник Брайн продаде дайрето на търг за 3600 британски лири. Първоначалната оценка на инструмента беше 300-500 британски лири.

"Беше доста очукано в края на записите и щеше да бъде изхвърлено. Но аз го поисках", каза Брайн.

Инструментът бил продаден на купувач, който наддавал онлайн на търг на аукционна къща "Хансънс" и който искал "да притежава къс от британската рок история".

Снимка: Getty Images

"Oasis" записват през 1995 г. новия си албум в студио "Рокфийлд", където Ник Брайн е звукоинженер. Албумът "(What's The Story) Morning Glory" впоследствие е обявен за най-велик албум за последните 30 години на наградите "БРИТ "и е един от най-продаваните албуми на всички времена. Парчето "Wonderwall" е първото от 90-те години на миналия век, което регистрира един милиард стриймвания в Spotify.

"Албумът има огромно значение, той промени живота на много хора", каза Ник, който е работил също с "Coldplay", Брус Спрингстийн и "The Stone Roses".

Брайн, който е на 44 години, продаде на търга за 1750 британски лири и две фланелки на "Oasis", едната от които била носена от Ноел Галахър на благотворителен футболен мач. Те му били дадени от музикантите след записа на албума "Be Here Now album" в Лондон.