Вицепрезидентът на Бразилия - Антонио Амилтон Моурао, отправи покана към холивудския актьор и екоактивист Леонардо ди Каприо да посети Амазония и лично да се "запознае" с действителната ситуация в най-голямата тропическа гора в света, докато правителството понася критики за плачевното ѝ състояние.

Моурао е поканил звездата от "Завръщането" да го придружи в пътуване по зле поддържан път в отдалечените западни части на Амазония в близост до град Сао Габриел да Кашоейра.

"Бих искал да поканя нашия най-скорошен критик, Леонардо ди Каприо, да предприеме заедно с мен осемчасово пътуване през джунглата до Сао Габриел да Кашоейра. С всяка следваща дупка по пътя ще му става ясно, че Амазония не е плосък терен, и ще разбере по-добре как се случват нещата в този обширен регион", казва вицепрезидентът.

Представители на Лео не са отговорили на молбите за коментар.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Миналата година, когато бушуващата огнена стихия в Амазония провокира глобално недоволство, президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обвини Леонардо ди Каприо, че финансира пожарите, без да представи никакви доказателства. Актьорът отрече обвиненията.

Според правителствени данни броят на пожарите тази година се е увеличил през юни и юли в сравнение с миналата година, но през първите 15 дни на август са намалели със 17% спрямо същия период през 2019 г.

Обезлесяването се е увеличило с 34% през 12-те месеца до юли тази година в сравнение с миналата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Леонардо ди Каприо има фондация, подкрепяща редица екологични каузи, и призовава за опазването на Амазония, припомня БТА.

Обезлесяването е чувствителна тема в Бразилия, където изследователи и природозащитници критикуват президента Жаир Болсонаро, който е благоразположен към икономическото развитие на Амазонската гора.

Амазония е най-голямата тропическа гора в света, считана за "крепостна стена" срещу глобалното затопляне. Тя често е наричана "белия дроб на света" заради големите количества въглероден диоксид, които поглъща. Поради тази причина учените смятат, че опазването й е изключително важно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos