Най-голямата новина за платинения юбилей на Кралицата и която се отнася лично до нея е, че най-сетне ще се запознае се правнучката си Лилибет, кръстена на детския прякор на Елизабет Втора. Семейството на Хари ще присъства на тържествата по случай 70 години откакто баба му е на трона.

Кралицата ще види за първи път дъщерята на херцога и херцогинята на Съсекс на партито за рождения ден - на 4 юни малката става на една годинка.

Заради празненството на Лилибет, 96-годишната кралица вероятно ще пропусне любимото си спортно събитие, конните надбягвания "Дерби" в Епсъм, Съри.

Откакто момиченцето е родено, на 4 юни 2021 г., родителите й принц Хари и Меган са били само веднъж в Обединеното кралство, през април, на мимолетно посещение по пътя за Хага. Те пиха чай с кралицата и Хари се осведоми дали всичко с нея е наред.

Първият рожден ден на Лилибет Даяна ще бъде отпразнуван във "Frogmore Cottage" в събота, която е само на един хвърлей разстояние от замъка Уиндзор. Принцеса Юджини и семейството й, които обитаваха мястото, докато Хари и Меган са в САЩ, вече са напуснали вилата преди пристигането им.

При първото си пътуване до Обединеното кралство с цялата фамилия, Арчи и Лилибет, 37-годишният Хари и 40-годишната Меган ще отседнат в имота. Те ще бъдат там през цялото време за платинения юбилей на кралицата.

Хари и Уилям са внуци на Елизабет от първородния  син Чарлз.

Embed from Getty Images

Лилибет е родена в Калифорния, за разлика от тригодишния си брат Арчи, който е роден в лондонската болница "Портланд", кралски фаворит. Кралицата се срещна с Арчи два дни след като той се роди на 6 май 2019 г.

Присъствието на Елизбет Втора за партито за рождения ден няма да попречи на кралските й задължения - източници разкриха пред "The ​​Sun", че става "все по-малко вероятно" кралицата да може да пътува до Епсъм, Съри, за конното дерби, тъй като и трите й скъпоценни коня са се оттеглили от състезания.

Това ще бъде третият път по време на управлението на кралицата, в който тя ще пропусне дербито в Епсъм, като първият път беше на държавно посещение в Швеция през 1956 г., а втория беше във Франция през 1984 г.

Дъщеря й принцеса Ан, ще замести Нейно Величество и ще представлява кралското семейство от нейно име.

През последните шест месеца кралицата страда от проблеми с подвижността и ползвала бастун.

Ето и самата Елизабет като малко бебе:

Embed from Getty Images

"Кралицата е решена да участва в юбилейните тържества", каза кралски източник пред Mirror. Тя иска да присъства на парада, на петъчната служба на благодарността в катедралата "Свети Павел".

През март тя беше снабдена с голф количка - бъги за £62 000, с която да се движи. В превозното средство има хладилник и екран. Захранвано с батерии, то има пробег от 50 мили преди да да има нужда да се презареди.

Тя също е поискала да поставят асансьор в замъка Балморал.