Библиотеката на Конгреса на САЩ добави в Националния си звукозаписен регистър 25 записа, сред които получилите ласкави отзиви дебютни албуми на "Wu-Tang Clan" и Алиша Кийс, латино поп мегахитът "Livin' La Vida Loca" на Рики Мартин и "Bohemian Rhapsody" на "Queen".

Най-старото федерално културно учреждение в Щатите обяви вчера 25-те песни, албуми, исторически записи и дори подкаст, които ще бъдат запазени като важен принос към американската култура и история.

Албумът "Songs In A Minor" на Алиша Кийс, издаден през 2001 г., представи на света младата изпълнителка от Ню Йорк и нейното уникално сливане на джаз, ритъм енд блус и хип-хоп и й донесе пет награди "Грами". С песни като "Fallin" албумът е сертифициран като седем пъти мултиплатинен от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA).

Алиша Кийс

Снимка: Getty Images

Колективът от Стейтън айлънд "Wu-Tang Clan" издаде оказалия си голямо влияние дебютен албум "Enter the Wu-Tang (36 Chambers)" през 1993 г. Тавата съчетава хардкор рап от Източното крайбрежие със сюжети и семпли от кунг-фу филми.

Останалите албуми, включени в регистъра, са "Canciones de Mi Padre" на Линда Ронстад - музикален трибют към мексиканско-американските й корени, отличеният с "Грами" "Nick of Time" на Бони Райт, "The Low End Theory" на "A Tribe Called Quest" и едноименният дебют на кубинския музикален ансамбъл "Buena Vista Social Club", който вдъхнови и филм със същото име.

Wu-Tang Clan

Снимка: Getty Images

Други песни, които вече фигурират в регистъра, са "Don't Stop Believin" на "Jorney", "Walking the Floor Over You" на Ърнест Тъб, "Moon River" на Анди Уилямс и "Reach Out, I'll Be There" на "Four Tops".

Песента на "Four Tops" е написана от авторското трио Брайън и Еди Холанд и Ламонт Доузър и става хит през 1966 г., отличавайки се с неортодоксалния си аранжимент и настоятелните оперни вокали на Леви Стъбс. Последният жив член на групата, Абдул "Дюк" Факир, заяви, че за него е чест песента им да бъде включена в регистъра.

"Когато записахме "I'll Be There", трябва да призная (за първи път), мислехме за песента като за експеримент за албума", каза Факир в изявление. "Никога не сме вярвали, че тя ще влезе в албума, още по-малко, че ще бъде запазена за всички времена в Библиотеката на Конгреса. Иска ми се Леви, Оби (Бенсън) и Лорънс (Пейтън) да бяха тук с мен днес, за да можем да отпразнуваме това невероятно признание заедно", допълни той.

Сред останалите записи, добавени в регистъра, са предаванията на обществената радиостанция WNYC от 11 септември 2001 г. и интервюто на Марк Марън с Робин Уилямс в неговия подкаст "WTF с Марк Марън".