Любимото кътче на покойната принцеса Даяна - Потъналата градина в бившия ѝ лондонски дом, двореца Кенсингтън, е преустроена и по-късно днес официално ще приюти статуята, която ще открият синовете ѝ принц Уилям и принц Хари по случай 60-годишнината от нейното рождение.

От кралския двор съобщават, че градината е преустроена, за да създаде по-задушевна обстановка за паметника на принцесата, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г.

"Този проект, по който работихме, е много специален, тъй като Потъналата градина беше любимо място на Даяна, принцесата на Уелс", се посочва в изявлението, направено от дизайнера Пип Морисън.

Вижте снимки >>

"Работихме внимателно, за да гарантираме, че новото оформление и схемата за засаждане допълват статуята, осигурявайки кът за утеха за хората, които посещават двореца Кенсингтън, за да си спомнят за принцесата", допълва Морисън.

Снимка: Getty Images

Работата по преустройството на градината започна през 2019 г. и отне 1000 часа за засаждането на повече от 4000 от любимите цветя на Даяна, включително 100 незабравки и 300 лалета.

Градината първоначално е създадена през 1908 г. по инициатива на крал Едуард Седми на място, заемано преди това от градински навеси и оранжерии.

Синовете на лейди Ди - Уилям и Хари, поръчаха монумента през 2017 г., за да почетат живота и наследството ѝ. Паметникът е дело на скулптора Иън Ранк-Броудли, чието изображение на кралица Елизабет Втора е използвано върху британски и монети на Британската общност.

Снимка: Getty Images

Заради коронавирусната пандемия откриването на статуята ще бъде в тесен кръг.

Понастоящем дворецът Кенсингтън е официална резиденция на принц Уилям и съпругата му, херцогинята на Кембридж Катрин, припомня БТА.

Произведението на изкуството ще бъде вторият мемориал на Даяна в Лондон, след като в Хайд парк беше открит 210-метров фонтан през 2004 г. след години на бюрократични спорове и разпри около дизайна.

Снимка: АР/БТА