Навярно малко хора биха се сетили на момента коя е Норма Джийн Мортънсън, без да се налага да ровят дълго и дълбоко в информацията, пазена от съзнанието им, за сметка на това обаче всички знаят коя е Мерилин Монро. Парадоксът в случая е, че и двете имена принадлежат на една и съща жена, която днес щеше да навърши 95 г., ако все още бе сред живите, макар тя законно да се отказва от първото на 23 февруари 1956 г., за да покори света с второто, превръщайки го в синоним на думите "успех", "красота" и "сексапил".

Всъщност тази идея изобщо не е нейна, а на Бен Лион - изпълнителен директор на "20th Century Fox" по онова време, който след пробни снимки за киностудиото, състояли се десетилетие по-рано, ѝ казва: "За мен ти си Мерилин", визирайки популярна актриса, участвала в редица мюзикъли, поставени в Ню Йорк.

Той ѝ предлага да промени името си, а младото момиче само избира да смени фамилията си с тази на своята баба. Така се ражда вечната икона, покорила мъжките сърца и фантазии през златната ера на Холивуд. Интересно е, че оттогава тя говори за себе си в трето лице, все едно Мерилин е поредният образ, в който трябва да се превъплъти, а не нейната самоличност.

Вижте снимки на Мерилин >>

Интересно е, че въпреки ролите, които играе на големия екран, актрисата далеч не е отговаря на стереотипа "руса и празноглава", макар точно на лентата с нейно участие "Джентълмените предпочитат блондинки" да се приписват немалко заслуги за основополагането на мита, че светлокосите дами не блестят с особен интелект. Само че по рождение звездата всъщност е брюнетка, а освен това онези, които са я познавали, казват, че тя е била изключително умна и проницателна жена.

Нещо повече, някои дори твърдят, че по интелект не отстъпвала на самия Алберт Айнщайн... И макар да няма никакви доказателства за това, факт е, че след нейната смърт в личната ѝ библиотека са открити над 400 заглавия, включващи автори като Албер Камю, Джеймс Джойс, Уолт Уитман и Томас Ман.

Сега, в чест на рождения ѝ ден, ще се запознаем с още няколко любопитни факта за нея.

Тежко детство

Преди Норма да се появи на този свят в окръжна болница в Лос Анджелис, майка ѝ Гладис Бейкър има зад гърба си два брака, от които ражда две деца. Остава мистерия обаче кой е бащата на третото ѝ отроче, което кръщава на любимата си актриса Норма Талмидж. Заради параноидна шизофрения, с която Гладис се бори дълго време, изискваща настаняването ѝ психиатрична институция, бъдещата знаменитост расте при приемни родители. През годините сменя общо 11 семейства, докато накрая не се омъжва на 16 г., защото не иска да се озове в сиропиталище.

Големият пробив

След като първият ѝ съпруг Джеймс Дохърти се присъединява към търговския флот и започва да служи на кораб в Тихия океан, Норма се мести при родителите му и започва да работи в местната фабрика за муниции "Рейдио Плейн", за да даде приноса си за войната и да има собствени приходи. Точно там я вижда за първи път военният фотограф Дейвид Коновър, на когото е поставена задачата да снима работещи жени, изпълняващи поръчки за армията с цел повдигане бойния дух на войниците. Въпреки че нито една от снимките, които той прави, не е използвана в списанието, тя напуска предприятието и започва да се изявява като модел, срещу пет долара на час. Така младата жена си тръгва от дома на родителите на свия мъж и подписва договор с агенцията "Blue Book" през август 1945 година. В началото на 1946 година, само 6 месеца след като започва да позира професионално пред камера, тя вече се е появявала на първите страници на 33 различни издания. Впечатлен от успеха ѝ, директорът на агенцията урежда среща с актьорска компания. Само че интервюто с продуценти от "Paramount Pictures" се оказва провал и така се озовава при Бен Лион от "20th Century Fox".

Известността не е равна на несметно богатство

В сравнение с останалите ѝ колежки, като Елизабет Тейлър например, актрисата, станала известна като Мерилин Монро, получава едва една малка част от онова, което заработват другите дами в индустрията. За сравнение, тя взима 100 хил. долара за последния си филм "Нещо трябва да се даде", докато по същото време Тейлър прибира 1 милион долара за "Клеопатра".

Притеснява се от камерата

Независимо че е голямо име в Меката на киното, в средите тя е известна с това, че забравя репликите си, докато снима дадена продуцкия. Според партньора ѝ в "Автобусна спирка" - Дон Мъри, красавицата често не се сеща какво трябва да каже по сценарий, защото, колкото и странно да звучи, се притеснява от камерата. Освен това Монро постоянно закъснява за снимки, изнервяйки до краен предел хората от екипа, които неведнъж я чакат в продължение на часове да се появи, ако изобщо го стори...

Появява се на корицата на "Playboy", без да е дала съгласието си

Тя е първата звезда, украсила корицата на мъжката библия през 1953 г., макар никога да не се е съгласявала снимките ѝ да бъдат отпечатани. Като модел Мерилин със сигурност не се срамува да разголва тялото си, позирайки провокативно, но е разочарована от решението на Хю Хефнър на публикува нейни голи кадри, без първо да я попита.

Подлага се на ринопластика

Няма никакво съмнение, че блондинката е една от най-привлекателните представителки на нежния пол, живели някога. Малко хора обаче знаят, че през 1950 г. тя се подлага на операция, за да повдигне съвсем леко върха на носа си. Наред с това си поставя имплант в брадичката, за да се сдобие с по-ясно изразена линия на челюстта.

Била е съпруга три пъти

Монро се е омъжвала три пъти, но според нейни близки истинската ѝ любов е вторият ѝ съпруг - бейзболият играч на "New York Yankees" Джо Димаджо. Въпреки че двамата са заедно едва една година, след развода си с третия си мъж Артър Милър, от когото забременява, но по-късно претърпява спонтанен аборт, тя обмисля варианта да даде втори шанс на романса им със спортиста. За съжаление обаче умира, преди да успее да говори с него.