Композиторът Митко Щерев разбуни духовете в попгилдията след днешното си интервю в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов".

Той гостува на Националната телевизия, за да представи кавър на хита си "Хризантеми", изпят навремето от Лили Иванова, с която легендарният композитор е в дългогодишен конфликт.

Разговорът с Георги Любенов стигна и до актуалната тема за месечните премии, които министерството на културата наскоро отпусна на десетки попзвезди от миналото като компенсация за това, че не получават пенсии.

"Как може 30 години да продаваш прахосмукачки и сега да ревеш за награда? Как може 30 години едната половина от дует да не живее в България и сега да претендират за пари? А вие знаете ли, че аз лично съм виждал как всяка вечер Борис Гуджунов прибираше по 100 лева за участие и нито веднъж не се сети да плати осигуровки за тези 3000 лв. месечно?", коментира Щерев.

В гилдията смятат, че с думите си композиторът визира Христо Кидикови Йодан Марчинков. Публично известно е, че от години Кидиков продава скъпа марка прахосмукачки. Марчинков, който от десетилетия живее в Швеция, и Стефка Берова се развели още през 80-те години и известно време продължавали участията си заедно, без публиката у нас да знае, че вече не са съпрузи.

Митко Щерев пусна стрела и към братя Аргирови. Според него и те не могат да претендират за парични награди от държавата, защото нито веднъж не са участвали в "Златният Орфей".

Авторът на безброй вечни естрадни хитове е в опозиция и на твърдението, че прословутите документи на бившата Концертна дирекция са се изгубили. "Изчезнали са само тези за периода 1960-1975 г., така че всички, които имат кариера след 1975 г., би трябвало да могат да докажат платени осигуровки и да имат пенсии", каза Щерев и добави, че според него всички попизпълнители у нас след 1990 г. на практика са работели в сивия сектор.

"Господин Митко Щерев, никога не е късно да се опозориш! Днес, по националната телевизия, композиторът Митко Щерев, с присъщата си високомерна помпозност, като последна инстанция, директно обяви всички музиканти, изпълнители и творци, останали без пенсии, заради невъзможността им да докажат трудов стаж - за лъжци и негодници. Срамота!", написа във Фейсбук колегата му Тенко Славов.