Като 9-годишно момиченце принцеса Елизабет се появява със семейството си на балкона на Бъкингамския дворец за сребърния юбилей от възкачването на престола на дядо ѝ Джордж Пети, гледайки множеството отдолу с развълнувана усмивка.

Някогашната принцеса - днес 96-годишна кралица, се очаква да се появи на същия балкон тази седмица, за да се усмихне и да помаха на милионите, които празнуват 70-годишнината ѝ на британския трон.

Този момент е кулминацията на почти всички кралски чествания във Великобритания - възможност за обществеността да зърне семейството, събрано за грандиозна снимка по повод сватби, коронации и юбилеи.

Всяка година през юни голямата кралска фамилия облича най-хубавите си униформи, рокли и шапки и се събира, за да чества рождения ден на монарха, който се отбелязва с екстравагантен военен парад и завършва с момента на балкона след прелитането на Кралските военновъздушни сили.

През десетилетията тези снимки отразяват променящите се лица на монархията и предлагат поглед към важни моменти от живота на Елизабет. Като млада жена, например, принцесата облича военната си униформа и застава редом до Уинстън Чърчил, за да отпразнува края на Втората световна война през 1945 г.

Осем години по-късно тя приветства от балкона морето от възторжени поданици след собствената си коронация.

Снимка: Getty Images

Този четвъртък появата на кралското семейство на терасата по случай платинения юбилей ще бъде забележителна с тези, които ще отсъстват. От двореца обявиха по-рано през месеца, че "след внимателно обмисляне" кралицата е решила, че на балкона ще се съберат само работещите членове на фамилията и техните деца.

Това означава, че принц Хари и съпругата му Меган, които се оттеглиха от своите задължения в двора и се преместиха в Калифорния през 2020 г., както и техните малки деца, ще бъдат изключени. Същото се отнася и за принц Андрю, който беше опозорен от сексуален скандал.

"Мисля, че решението да има само настоящи работещи членове на кралското семейство на балкона е много разумно, защото така се избягват всякакви неудобни ситуации", отбелязва Емили Наш, редактор на кралски новини в сп. "Hello!".

"Хората наблюдават семейната динамика, за да видят дали има напрежение и мисля, че ще има огромен протест, ако видим принц Андрю на балкона. Така че това решава всички тези проблеми с един замах. От двореца обаче дадоха ясно да се разбере, че Хари и Меган остават обичани членове на семейството и те ще бъдат тук за честванията", допълва тя.

Снимка: Getty Images

Принц Хари и съпругата му, известни като херцог и херцогиня на Съсекс, заявиха, че ще летят до Обединеното кралство с двете си малки деца и че с нетърпение очакват да се присъединят към дългия празничен уикенд. Пътуването ще бъде първото семейно посещение в родината на аристократа, откакто двойката замина за САЩ. Всяка тяхна поява на събития по случай юбилея, включително на службата в катедралата "Сейнт Пол", и евентуално второ събиране на балкона на Бъкингамския дворец в неделя, ще бъде наблюдавана внимателно.

Опозореният принц Андрю същевременно ще бъде държан извън общественото полезрение.

Решението означава, че в четвъртък заедно с кралицата на балкона ще се появят 73-годишният престолонаследник принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, принц Уилям, който е втори поред за наследяване на трона, съпругата му, херцогинята на Кембридж Катрин и трите им деца, и единствената дъщеря на Елизабет Втора - принцеса Ана, и брат й принц Едуард със своите съпрузи.

Снимка: Getty Images

Още няколко разпознаваеми работещи членове на кралското семейство ще се присъединят към групата. Сред тях са братовчедът на Нейно Величество херцогът на Глостър и съпругата му, херцогът на Кент, принцеса Александра.

Докато някои предишни събирания на балкона са включвали голям брой кралски особи, в това число далечни братовчеди на кралицата, по случай диамантения юбилей от възкачването ѝ на трона през 2012 г. Елизабет Втора беше придружена само от петима близки членове на семейството - Чарлз, Камила, Уилям, Кейт и Хари.

Традицията с появата на балкона започва с кралица Виктория, която през 19-и век превръща Бъкингамския дворец в официална резиденция на монарха и дом на кралското семейство, предава БТА. Виктория се появява за първи път на прочутия балкон по време на тържествата по случай откриването на Голямото изложение през 1851 г.

Снимка: Getty Images