На 100-годишна възраст почина британският капитан Том Мур, който стана национален герой по време на пандемията.

Вчера се разбра, че ветеранът, който се прочу със своята благотворителност, бе приет в болница с Covid-19. Съобщи го дъщеря му в Туитър. По думите на Хана Инграм-Мур баща ѝ се разболял сериозно и е приет в болница с пневмония в неделя.

"Той беше у дома с нас до днес, когато се наложи да получи допълнителна помощ с дишането", пише дъщерята на Мур, като допълва, че баща ѝ не е в интензивно отделение.

Стогодишният Том Мур се прочу и се превърна в национален герой след като, правейки обиколки в градината си със своята проходилка по време на изолацията заради коронавирусната пандемия, успя да събере рекордните 33 милиона лири за британската Национална здравна служба. За постижението Мур беше удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет Втора.

Ветеранът освен това беше повишен от капитан в полковник, но въпреки това сънародниците му продължават да го наричат капитан Том.

Британската кралица Елизабет Втора ще изпрати лично съболезнователно писмо до семейството на Мур. В съобщението от Бъкингамския дворец се посочва, че кралицата се е наслаждавала на срещата си с кап. Мур и семейството му в Уиндзор миналата година. "Тя и членовете на кралското семейство са в мислите си с тях, с уважение към вдъхновението, което бе той за цялата нация и за хора по света", се посочва в съобщението.

Британският премиер Борис Джонсън почете паметта на кап. Мур в изявление. "Той се превърна не само в национално вдъхновение, но и в маяк на надеждата за света", се посочва в изявлението на премиера.

Том Мур записа и благотворителен сингъл с певеца и актьор Майкъл Бол и хор на Националната здравна служба. Парчето - версия на футболния химн "You'll Never Walk Alone", оглави британската класация, благодарение на което капитан Том стана най-възрастният човек, заел първото място в чарта.

През септември миналата година беше оповестено, че животът на Том Мур ще бъде претворен във филм. "Това е история за силата на човешкия дух. Капитан Том е нейното въплъщение", заявиха тогава Джеймс Спринг от "Фред Филмс" и Ник Муркрофт от "Паудър Кег Пикчърс".

"Не познавам 100-годишни актьори, но съм сигурен, че Майкъл Кейн или Антъни Хопкинс биха свършили чудесна работа, ако са готови да бъдат състарени", пошегува се приживе Том Мур по повод проекта за биографичен филм.